24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Blagdan svetog Stjepana

Sveti Stjepan

 

Sveti Stjepan simbol je oprosta i borbe protiv nepravde, a katolici ga slave 26. prosinca.

Dan nakon Božića slavi se blagdan svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika i jednog od sedmorice đakona crkvenih početaka. Na taj dan Crkva liturgijski časti svetog Stjepana te se u cijeloj Hrvatskoj, ali i u drugim državama održavaju misna slavlja.

Otvoreno propovijedanja Isusovog nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje te je kamenovan do smrti. Njegove posljednje riječi prije smrti navedene u Svetom pismu glase: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh”.

Danas je sveti Stjepan simbol oprosta i borbe protiv nepravde, a štuje se  i kao zaštitnik đakona, zidara, klesara, izrađivača lijesova i onih koji boluju od glavobolje. U ikonografiji je sv. Stjepan obično prikazan kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

U našim krajevima ovaj blagdan poznat je pod nazivima Štefanje, Stjepanje, Stipanovo ili Stipandan i običaj je da se odlazi čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima. Ujedno počinje i blagoslov obitelji po kućama, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu gledati jaslice. Na dan sv. Stjepana imendan je svima koji se zovu Stjepan, Stipe, Štef, Štefica i onima čije je ime izvedeno od tog imena. Također, imendane danas slave i Krunoslavi. Čestitke svima kojima je danas imendan!