12. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Agroprognoza – stižu niske temperature početkom narednog tjedna

Proteklog se tjedna duboko izorano tlo smrzavalo. Temperatura zraka na samo 5 cm od tla spustila se u Šibeniku na -3℃, Osijeku -7℃, Varaždinu -10℃, a u Ogulinu i na -11℃. Smrzavanjem, a zatim odmrzavanjem izorano tlo polako mijenja strukturu, te će u proljeće biti praškasto.

No, vrijedno je istaknuti kako je ipak proteklog tjedna dnevna temperatura zraka narasla na istoku Hrvatske do 9℃, zapadu, ali i u gorju 13℃, a uzduž Jadrana i do 21℃. I zato su uz obilje sijanja Sunca poljodjelci mogli obavljati planirane radove. Oborine je bilo, ali vrlo malo. Ukupno izmjerene količine kreću se na istoku i zapadu zemlje, te u gorju od 1 do 6 mm, pa je tlo bilo umjereno vlažno. Duboka obrada tla u danima vikenda mogla se obavljati.

U danima koji dolaze oborine se ne očekuju. No, slobodni smo najaviti mogućnost pojave snijega, ali samo u gorju i to u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Nadamo se kako količine neće praviti probleme u prometu. Međutim, ako se odučite spomenutih dana na vožnju automobilom, bez zimskih guma ne krećite na put kroz Liku i Gorski kotar.

Do kraja tjedna će vrijednosti temperature zraka tijekom dana rasti na kopnu do 4 ℃, a uz Jadran i do 15℃. Od ponedjeljka će na prostoru cijele zemlje zahladnjeti. Tijekom jutarnjih sati temperatura će se na kopnu spuštati ponegdje i za koji stupanj niže od -5℃. Vrijedno je istaknuti kako će jutra biti hladna i uzduž Jadrana.

Kako oborine ne očekujemo, umjerenu vlažnost tla trebalo bi iskoristiti za izvođenje duboke brazde, gnojidbu vinograda i voćnjaka, ali i za čišćenje odvodnih kanala. Ako niste, savjetujemo da što prije ispustite vodu iz cijevi na otvorenom. Snijeg se u nizinama na očekuje. No, voćke i vinovu lozu ipak bi trebalo zaštiti od divljači.

Prognozu donosi pouzdani i poznati agrometeorolog DHMZ Dražen Kaučić kojega ste sigurno već upoznali slušajući savjete poljoprivrednoj javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a , a u ovom slučaju prognozu donosi portal AGROKLUB.COM

Foto Marko Iličić