Ažurirani su podaci za protekla 24 sata, a lijepe vijesti stižu kroz statističke podatke koji kažu da je ovo bio dan s najmanje zaraženih osoba na prostoru RH (39) još tamo od 20.ožujka kada su evidentirana samo 23 slučaja. U našoj županiji nema novih slučajeva, a nema niti novih slučajeva preminulih zbog posljedica zaraze koronavirusom u čitavoj RH.
Nadamo se da Veliki tjedan i lijepo proljetno vrijeme koje definitivno mami ljude van iz svojih domova neće ostaviti traga i uzrokovati širenje zaraze. To ćemo tek vidjeti kroz 14 dana, a bliži se i rok od 19.travnja koji je od Stožera određen kao zadnji dan mjera koje nas u mnogočemu sputavaju pa se optimistično nadamo da ćemo nakon toga datuma dobiti više zraka.
Naravno da to prije svega ovisi o nama samima i o ovim brojkama, a do tada se i dalje držite mjera i pokušajte živjeti zdravo i hraniti se zdravo jer je u cijeloj ovoj priči iznimno bitan naš imunitet kojega ćemo ojačati i sačuvati jedino pravilnom, kvalitetnom i ciljanom prehranom.
Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije dnevno je potrebno unijeti najmanje 400 g voća i povrća, odnosno pet porcija. Dobar izbor voća su agrumi poput naranče, klementine i grejpa, kao i banane i jabuke, koje se mogu izrezati na manje komade i zamrznuti za kasniju konzumaciju ili dodati u smoothie. Povrće koje se ne kvari brzo je korjenasto povrće poput mrkve, peršina, cikle i repe te povrće poput kupusa, brokule i cvjetače. Češnjak, đumbir i luk dobro je imati uvijek imati u zalihama jer daju aromu, bogatiji okus i hranjivost obroku.
Prije korištenja režnjeve češnjaka nasjeckajte ili pritisnite i ostavite stajati najmanje 5, a najbolje 10 minuta. Toliko je vremena potrebno da se sintetizira ljekoviti spoj alicin. Nakon što je češnjak odstajao pripremajte ga 5-15 minuta na niskoj ili srednjoj temperaturi kako bi sačuvali hranjive tvari.
Plin etilen koji neki plodovi voća i povrća emitiraju, može ubrzati proces zrenja drugog voća i povrća. Jabuke, kruške, marelice, grožđe i rajčice ispuštaju puno etilena pa se preporučuje držati ih podalje od kupina, jagoda, mrkve, cvjetače te kelja, kupusa i drugog lisnatog povrće. Ako jabuke ili kruške držimo u hladnjaku onda ih treba držati na donjim policama jer je etilen teži od zraka i zadržat će se dolje.
Smrznuto voće i povrće
Sve smrznuto voće odličan je izbor. Još uvijek sadrže visoku razinu vlakana i vitamina, a ponekad su i povoljniji od svježe opcije. Smrznuto voće može se nakon odmrzavanja dodati u sokove, smoothieje i razne kaše ili dodati u jogurt. Smrznuto povrće je hranjivo, brzo za pripremu i može pomoći u postizanju preporučene dnevne količine povrća.
Pogledajte sve preporuke kako živjeti zdravo kod kuće ovdje.
Više priča
DVD Vetovo organizira radionice za djecu
Mali princ osigurao sredstva za provedbu projekta KOMUNIKACIJA JE IN
Odobrena tri projekta prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 80 tisuća eura