28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Držimo se i dalje na brojci tri – neka tako i ostane!

Ažurirani su i današnji podaci HZJZ prema kojima u našoj županiji i dalje nema novooboljelih pa smo i dalje na brojci tri, a manje oboljelih imaju tek Ličko-senjska i Međimurska županija. Dr Ante Vitalija je još jedan dan ostao negativan pa se nadamo da je ovo bio tek izolirani slučaj i dobar podsjetnik da ne budemo preopušteni jer i jedan bezazleni odlazak u banku, trgovinu, mesnicu, zdravstvenu ustanovu…može dobrano zakomplicirati brojne živote.

Ovih dana često govorimo o bliskom kontaktu i ponašanju kada smo baš prinuđeni na odlazak iz svog doma kao i boravak u svom domu s ostatkom obitelji unutar četiri zida u vrlo bliskom kontaktu pa se nije zgorega malo podsjetiti o pravilima ponašanja koja nam mogu pomoći da zaobiđemo koronavirus. Bliski kontakt uključuje sljedeće:

  • Dijeljenje zajedničkog kućanstva s oboljelim od COVID-19
  • Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)
  • Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
  • Kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
  • Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta
  • Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju OZO
  • Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane ili na udaljenosti manjoj od jedan metar; suputnici ili osobe  koje skrbe o bolesniku tijekom  putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontakima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).