24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Župan proglasio elementarnu nepogodu – odluka stupa na snagu danas

Uz sve nedaće koje imamo s koronavirusom niti vremenske prilike nisu išle na ruku poljoprivrednicima i posebno uzgajivačima voćki koje je kroz nekoliko jutara vidno rastužio mraz i niske temperature koje će definitvno ostaviti traga na ovogodišnjem urodu.

Skodno tome je reagirao i naš župan Alojz Tomašević koji je jučer donio odluku i proglasio elementarnu nepogodu. Odluka je donesena jučer, a od danas stupa na snagu pa se svi oni koji su oštećeni mogu prijaviti za procjenu štete koja trenutno nije vidljiva i tek ju treba odrediti.

Tri kobna jutra su bila uvodna tri travanjska s temperaturama od -2 do -6 stupnjeva celzijusovih uz jak vjetar, a opet ovisno o lokacijama, negdje su napravila veliku štetu no negdje su poštedjela voćnjake i povrtlarske kulture u fazi cvatnje ili neposredno prije nje.

Zbog nemogućnosti trenutnog uočavanja štete zakon propisuje rok od 50 dana za konačnu procjenu, a rok za prijavu je 8 dana od dana proglašenja za fizičke i pravne osobe u nadležne općine ili gradove čija povjerenstva unose podatke u roku od 50 dana.

No zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa Državno povjerenstvo za procjenu šteta je pokazalo fleksibilnost i telefonskom sjednicom donijelo odluke o unosu podatka i izvan rokova, sve do okončanja mjera koje donosi Stožer za ograničavanje i suzbijanje epidemije u RH.

Pozivam one koji smatraju da imaju štetu da se jave u svoje općine i gradove, telefonski, mailom, ili sukladno uputama Nacionalnog stožera te lokalnih stožera.  Pozivam pogotovo osiguravajuća društva da budu korektni prema onima koji prijave štetu – rekao je župan Alojz Tomašević.

Odluku možete pronaći ovdje.

Foto pszupanija.hr