24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Nema novooboljelih u PSŽ – do lijekova preko ljekarnika volontera

Još jedan dan je prošao bez pozitivnih slučajeva u PSŽ pa prema podacima ažuriranima u 14 sati naša županija i dalje ima tri slučaja zaraze koronavisrusom. Do sada su u RH zabilježena 1282 slučaja, od toga je 167 izliječenih osoba te 18 preminulih od čega i jedna osoba srednje životne dobi bez prijašnjih zdravstvenih problema tako da ne budemo previše uvjereni da će mlađe osobe proći  tek s lakšim simptomima.

Novost u surovoj svakodnevici je i projekt  „Pozovi za zdravlje – izdavanje lijekova i medicinskih proizvoda oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama“ čiji je cilj osigurati kontinuitet opskrbe lijekovima i savjeta od strane liječnika svima pogođenima ovom epidemijom na stručan, siguran i zakonit način, kao i spriječiti kršenja propisanih mjera, ograničenja kretanja i pomoći oboljelima od kroničnih bolesti u izolaciji/samoizolaciji  i teško pokretnim osobama.

Projekt će se provoditi telefonski na način da će gore navedene osobe biti spojene s pozivnim centrom Hrvatske ljekarničke komore kako bi im se pružio odgovarajući ljekarnički savjet i organiziralo izdavanje lijekova u njihovom domu od strane ljekarnika-volontera.

Usmjerenost projekta je na izdavanje lijekova pacijentima kojima je dodijeljena mjera izolacije ili samoizolacije, nemoćnim i nepokretnim osobama koje su u mreži socijalnih službi te transplantiranim, onkološkim i drugim imunokompromitiranim pacijentima kojima je važno da ne izlaze iz svojih domova u uvjetima epidemije.

U projektu će za Hrvatski Crveni križ volontirati magistri farmacije s odobrenjem za samostalni rad (licencom) u trajanju od 4 ili 8 sati dnevno (ovisno o dostupnosti). Hrvatska ljekarnička komora je kratkom vremenu zaprimila prijave 120 ljekarnika-volontera koji će na području cijele Republike Hrvatske pružati uslugu izdavanja lijeka u domu naših pacijenata.

Projekt je zamišljen na način da se izdavanje lijeka provodi uz najvišu razinu sigurnosti za pacijente. Posredstvom aplikacije bit će osigurana sljedivost lijeka od inicijalnog poziva pacijenta do zadnjeg koraka, a to je izdavanje u domu pacijenta i savjetovanje o terapiji.

Pacijenti će uslugu ljekarnika moći zatražiti putem besplatnog telefona Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88 ili na izravni broj pozivnog centra Komore 072 700 222, a posredstvom pozivnog centra pacijenti će moći zatražiti i savjet o novim terapijama koje su im propisane te provjeriti kompatibilnost nove terapije s lijekovima koje koriste od ranije