24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vrhunski Crni pinot osobna misija Vlade Krauthakera

Nakon sadnje novih vinograda koji je većinom posvećen crnom pinotu na položaju Podgorje-Gradine koji je definitivno jedan od najboljih položaja na našim vinorodnim obroncima Vlado Krauthaker sa svojim sjajnim obiteljskim timom kreće u misiju stvaranja vrhunskog i međunarodno priznatog crnog pinota.

Zasađeni su klonovi 777, 114, i 115 na podlozi Richter 110, a osim crnog pinota, u novom je vinogradu zasađeno i nešto nebbiola. Na Gradini je ovog proljeća posađena i prva klonska selekcija graševine u Hrvatskoj. Riječ je o klonovima OB 445, OB 435, Ob 414 I OB 412. U suradnji sa zagrebačkim Poljoprivrednim fakultetom na Gradini je posađeno nekoliko hibrida, ali i rijetko i potencijalno jako vrijedno njemačko/talijansko crno grožđe trollinger (schiava) kao i sauvignon gris.

“Znate, stvarno vjerujem da naš kraj Kutjevo može postati najvažnije područje za proizvodnju crnog pinota u Hrvatskoj. Na unapređenju crnog pinota u Kutjevu treba još puno raditi, ali mislim da postoje brojne predispozicije da napravimo vrhunski, međunarodno vrijedan crni pinot. Na neki način, uspjeh crnog pinota u Kutjevu sada smatram svojom osobnom misijom,” rekao je Vlado Krauthaker za portal plavakamenica.hr gdje možete pronaći više informacija o ovoj temi.

Foto FB Vinarija Krauthaker