24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Vinarije Krauthaker i Sontacchi u Vinskoj karanteni

U doba izolacije nije nam dozvoljeno biti u fizičkom kontaktu pa su tako i naši brojni vinari lišeni posjeta i druženja uz obaveznu degustaciju na što su priviknuli sve ljubitelje dobre kapljice no Siniša Lasan se dosjetio kako se podružiti barem virtualno uz divne butelje vina iz čitave RH pa su se tako u njegovoj Vinskoj karanteni našli i kutjevački vinari Krauthaker i Sontacchi.

Siniša Lasan je definitivno jedan od najuvaženijih sommeliera u Hrvatskoj, trostruki je prvak Hrvatske, nositelj trećeg stupnja Advanced te sudac Decanter World Wine Awardsa. Do sada je svjetlost dana ugledalo dvadesetak izdanja zanimljivih radionica  kojima predstavlja vinarije iz svih regija Hrvatske.

Koncept je itekako zanimljiv pa Siniša u svoje karantene uvodi i edukacijsku notu te postavlja nekoliko interesantnih pitanja o samoj vinariji ili vinorodnom kraju , a od 16 sati kreće prezentacija odabranih vina koja se odvija na njegovoj FB stranici i omogućuje direktnu interakciju kako samih vinara tako i svih zainteresiranih vinoljubaca.

Siniša priznaje da je ugodno iznenađen odazivom i sudjelovanjem publike, a ističe pozitivne reakcije vinara pa tako i naše vrhunske enologinje Martine Krauthaker Grgić koja ovu akciju vidi kao odličnu ideju i priliku za mnoge koji možda i nisu u vinskom biznisu da iz prve ruke od ovakvog znalca dobiju informacije o vinima i vinskim kućama.

Karantena Siniše Lasana okupila je na jednom mjestu oko 20 000 interesanata među kojima su i strani ljubitelji za koje ovaj inovativni vinski stručnjak planira prezentacije i na engleskom jeziku.

U jednoj svojoj Vinskoj karanteni vrijeme je podario vinariji Krauthaker, a ponudio je pitanja koja bi trebala pobuditi zanimanje za otkrivanjem naše poznate vinske kuće pa i vi provjerite koliko znate o radu Vlade Krauthakera i njegove odlične ekipe:

1.  Koji restaurant iz Londona je kupio cijelu berbu jednog vina iz vinarije, te koje je to vino?
2. Nabroji 5 položaja koja su vidljiva na etiketama graševine?
3. Koja je površina vinograda vinarije?
4. Koliko sorata imaju u svojim vinogradima?
5. Kako se zove glavni enolog vinarije?
6. Kako se nazivala Požeška kotlina u antičko doba?

Provjerite svoje znanje i o Vinariji Sontacchi kroz nekoliko pitanja koje postavlja Siniša uoči izdanja karantene u kojoj je predstavio i našeg drugog čuvenog vinara:

1. Prvi pisani podaci o Kutjevu potječu iz 13. stoljeća. Koje godine francuski redovnici osnivaju opatiju u Kutjevu i stvaraju najstariji hrvatski terroir?
2. Zdenko Turković, pravnik i agronom, začetnik moderne ere proizvodnje vina u Kutjevu, autor je mnogih znanstvenih radova posvećenih vinogradarstvu i vinarstvu. Koje svjetski značajno djelo izdaje zajedno sa suprugom Gretom 1963. godine?
3. Tko započinje obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze obitelji Sontacchi 1900.g. u Kutjevu?
4. Kojim trima sortama je vinarija Sontacchi najprivrženija?
5. Kako se zove pas koji živi u drvenoj bačvi od slavonskog hrasta u dvorištu vinarije Sontacchi?
6. Svi su čuli za Kitokret, ali kako se zove drugo organsko vino vinarije, macerirano i punjeno s talogom, bez upotrebe sumpora, field blend sa Venja?

Pratite Sinišin rad (FB SINIŠA LASAN) jer će sigurno biti još prezentacija i ostalih vinara s kutjevačkog područja iako bi bilo bolje da ih bude što manje i da što prije dobijemo dozvolu za druženje u stvarnom svijetu pa neka ovaj veliki vinski znalac održi predavanje i prezentaciju LIVE u nekom kutjevačkom podrumu u kojemu ćemo moći svi skupa uživati u okusu i mirisu vrhunskih djela naših vinara.

Foto FB Siniša Lasan