24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Večeras uživajte u suzama Svetog Lovre

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter.

Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

 

Perzeidi radijant

 

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

  • – Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle
  • – Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej
  • – Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza
  • – Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu
  • – Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz “suze sv. Lovre” koji se čestokoristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla…

 

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

 

UPUTE ZA GLEDATELJE:

  • – ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  • – za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
  • – meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • – potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
  • – potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Izvor astronomskisavez.hr