25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Učenici PŠ Bektež na terenskoj nastavi u Kući Panonskog mora u Velikoj

Nedavno je u Velikoj otvorena Kuća panonskog mora. Riječ je o posjetiteljsko-edukacijskom centru Parka prirode Papuk uređenom u sklopu projekta “Geopriče UNESCO geoparka” čija je adaptacija i uređenje prostora stajala gotovo 5 milijuna kuna.  U “Kući” se uz najsuvremeniju tehnologiju može  saznati kakav je život nekada bio na tim prostorima i što je od njega ostalo danas. Sadržava atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način.

Zanimljiv i privlačan edukativni sadržaj privukao je i učenike naše područne škole Bektež. Učenici su se u društvu roditelja i svojih učiteljica Ive Ivanović mag. prim. educ. i Martine Metić, mag. prim. educ. uputili prema Velikoj kako bi saznali šta nudi „Kuća Panonskog mora“ te odradili terensku nastavu. Oduševljeni učenici su  „hodali“ stopama dinosaura, uspoređivali ih s veličinom svojih stopala, tražili su školjke u pijesku, čudili su se kako je prije na našim prostorima bilo more te koje su sve životinje ovdje prije živjele.

Nakon predavanja i razgledavanja ostataka fosila mogli su napraviti svoj selfie i slagati puzle, a na koncu su imali malenu provjeru znanja uz zanimljiv labirint, a sve se to zaokružilo igrom, penjanjem, ljuljanjem. Učenici nisu krili oduševljenje i spremno očekuju narednu terensku nastavu jer je učenje na ovakav način definitivno pun pogodak.

Projekt „Geopriče UNESCO geoparka” je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

U upravnoj zgradi Javne ustanove Parka prirode Papuk pohranjene su vrijedne zbirke nalaza fosila koje nisu bile na adekvatan način prezentirane za posjetitelje. Stoga su prizemlje i vanjski prostor preuređeni u „Kuću Panonskog mora“, posjetiteljsko- edukacijski centar koji priča priču Papuka staru 16 milijuna godina.

Ne propustite priliku posjetiti Kuću i zaviriti u daleku prošlost kada je sve ovo prekrivala voda, a morima harao najveći predator Megalodon u čijim su se raljama slikali presretni učenici PŠ Bektež.

Foto OŠ Zdenka Turkovića