24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U sudaru osobnog automobila i motocikla u Kuli teže ozlijeđen motociklist

Jučer je u Kuli došlo do teže prometne nezgode. Naime 59-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka, vršio je radnju skretanja u lijevo, a da se nije uvjerio da istu može izvesti bez opasnosti za druge sudionike i to u vrijeme kada je njegovo vozilo pretjecao 48-godišnjak koji je upravljao motociklom marke „Honda“ požeških registarskih oznaka, na djelu ceste gdje je prometnim znakom zabranjeno pretjecanje.

Zbog toga je došlo do udara prednjeg djela motocikla u prednji lijevi dio osobnog automobila nakon čega je motocikl s vozačem odbačen na površinu uz kolnik, pri čemu je vozač motocikla zadobio teške tjelesne ozljede.

Vozaču motocikla je na mjestu događaja naplaćena novčana kazna zbog nepoštivanja prometnog znaka dok protiv vozača osobnog automobila slijedi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Nastupanjem povoljnijih vremenskih prilika, posljednjih nekoliko tjedana na našim prometnicama povećano je prisustvo vozača mopeda i motocikala.

Stoga iz PU ponovno upućuju apel toj skupini sudionika u cestovnom prometu da poštuju prometne propise, posebno one koje se odnose na nepropisnu i neprilagođenu brzinu, pretjecanje i odredbe o strani kretanja, nošenje zaštitne opreme, odnosno korištenje propisane homologirane zaštitne kacige. Ujedno, upozoravaju da prilagode svoju vožnju vremenskim uvjetima na prometnicama. Također, ističu važnost tehničke ispravnosti motocikla i mopeda te savjetuju vozače da ne precjenjuju vlastite sposobnosti i podcjenjuju opasnosti koje ih čekaju na cesti.

Koristimo prigodu te posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede. U zaštiti mladih mopedista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu. Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima.

 Upućujemo i apel vozačima automobila da tijekom vožnje dodatno pripaze na vozače motocikliste i mopediste. Posebice, da prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obrate pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da im se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Potrebno je voditi računa i o činjenici da su motocikli (sve više i mopedi) vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno velika ubrzanja.