24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U ponedjeljak kreće popisivanje OPG-ova

Popisivanje OPG-ova počinje u ponedjeljak, 14. rujna. Na teren izlazi gotovo 1.700 stručno osposobljenih popisivača koji će do 14. listopada obići i metodom osobnog intervjua, uz pomoć prijenosnog računala, prikupiti podatke o oko 174.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.   Naime, za potrebe popisa nije potrebno pripremiti nikakve dokumente. Oni se, pojašnjavaju nam, ne trebaju dati na uvid. Eventualno si ih član kućanstva može pripremiti radi davanja točne površine zemlje koja se obrađuje, ako mu ista nije poznata.

Također, podatke ne treba davati isključivo nositelj OPG-a. Može ih dati bilo koja osoba u kućanstvu koja ima uvid u njih, a starija je od 15 godina. Samo popisivanje neće utjecati na svakodnevne poslove.  Podsjećamo, ovo predstojeće opsežno istraživanje pružit će potrebnu statističku bazu i dati precizne podatke o poljoprivredi, a posebno je važno radi usporedbe na razini Europske unije. Dobiveni podaci omogućit će planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama.

Popisom su obuhvaćeni oni s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima više od 0,4 hektara korištene površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice.

Više o temi pročitajte na poveznici POPIS u članku Željke Rački-Kristić na portalu Agroklub.hr, a još detaljnije pročitajte u BROŠURI.

Foto Screenshot Brošura agroklub.com