24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U nastavnoj bazi Veleučilišta ponad Vetova umjesto proslave Martinja održana radionica “Digitalna poljoprivreda u vinogradarstvu”

Ove su godine, sukladno aktualnom momentu i epidemiološkim mjerama, vinari, ali i studenti vinarstva požeškog kraja, proslavu Martinja, svog najvećeg blagdana, odlučili obilježiti radno, na edukativnoj radionici “Digitalna poljoprivreda u vinogradarstvu” održanoj na vinskoj klijeti na obroncima Papuka, ponad Vetova i Prigorja, nastavnoj bazi Veleučilišta u Požegi.

“Okupili smo se uoči sv. Martina da ga obilježimo na jedan drugačiji način zbog pandemije. Poznato je da je sv. Martin bio osoba koja je darivala druge, mi smo se odlučili kao Veleučilište darivati znanje zajednici i vinogradarima kao jedan specifični dio znanosti, a to je precizna ili digitalna poljoprivreda”, izjavio je doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj požeškog Veleučilišta.

Da Poljoprivredni odjel požeškog Veleučilišta prati suvremene trendove, ponajviše s aspekta racionalizacije vinogradarske i vinarske proizvodnje, istaknuo je ovom prigodom mr.sc. Josip Mesić, voditelj klijeti, navodeći primjenu novih tehnologija angažiranih u digitalizaciji i primarnoj procjeni mogućih zaraza.

Upravo su nešto više na tu temu rekli okupljenim sudionicima radionice i djelatnici novogradiške tvrtke Alten prezentirajući svoja iskustva glede mogućnosti digitalne poljoprivrede kroz primjenu dronova s hiperspektralnim kamerama za detekciju patogena na poljoprivrednim kulturama u što ranijoj fazi zaraze. Detaljnije pročitajte na poveznici AGROKLUB.COM.