25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Tri nova slučaja COVID-19 u Požeško-slavonskoj županiji – ukupan broj pozitivnih sada 5

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno da u Požeško-slavonskoj županiji imaju tri nova slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), budući da su bliske osobe jedne od dvije osobe koje su se vratile pozitivne s privremenog rada iz Švedske dobile pozitivne rezultate, što je ukupno 5 zaraženih na području županije.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako svi zajedno moramo nastojati pridržavati se mjera neovisno o njihovim popuštanjima. Također je apelirao na vlasnike kafića i objekata koji pružaju uslužne djelatnosti, da se pridržavaju zadanih mjera koje su potrebne za rad.

„Žao mi je što moram izvijestiti javnost da imamo tri nova slučaja pozitivnih osoba na korona virus. Naime, dogodilo se ono što smo pokušavali izbjeći, da se bliski kontakti već pozitivnih osoba također zaraze. Ovo nam mora biti pouka svima, da se držimo nekih moralnih načela samoizolacije ako je ona već ukinuta, neka ide svakome od nas na dušu ako ugrozimo tuđe zdravlje. Sada je jedino potrebno da svi budemo odgovorni, pogotovo vlasnici i djelatnici kafića koji su nedavno otvoreni, molim vas da se pridržavate svih zadanih mjera za rad, ne može biti 6 osoba za stolom s razmakom manjim od 2 metra ako je propisano drugačije. U daljnjem vremenu ćemo održati sastanak s Državnim inspektoratom radi detaljnijih inspekcija koje su prevencija širenja virusa među stanovništvom. Uspjeli smo sačuvati dobro stanje u našim Domovima za starije i nemoćne osobe, kako bi to i dalje bilo tako, molim sve da nastave odgađati posjete te obave sve potrebne stvari telefonskim načinom. Ako nam broj oboljelih poraste i dođe do Domova, onda ćemo tek imati ozbiljnu situaciju.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Župan je također najavio da će onim osobama koji ne budu imali potrebne uvjete za samoizolaciju, biti omogućen boravak u prostorima Đačkog doma u Požegi i Pakracu, koji su prije par mjeseci ispražnjeni i trenutno su spremni za potrebe organizirane karantene.

„Nakon  testiranja bliskih kontakata dvije oboljele osobe koje su nedavno došle u našu županiju, utvrdilo se da su tri bliska kontakta jedne osobe također pozitivni na COVID-19. Osobe se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji, u idućem periodu ćemo testirati sve moguće kontakte tih osoba. Moram izraziti kako nisam zadovoljan ukidanjem samoizolacije, jer rezultat toga je da nismo u mogućnosti pratiti osobe koje dođu u našu zemlju i našu županiju. Imamo još jednu osobu koja je letom došla iz Frankfurta, ta osoba je stavljena u samoizolaciju i bit će testirana. Radit ćemo i dalje prema uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

„U ovom slučaju je izvjesno da određene službe koje su trebale biti potpora u cijeloj ovoj situaciji svoj posao ne odrađuju. Protekli tjedan Stožer civilne zaštite imao je sastanak na koje su bili pozvani predstavnici Državnog inspektorata te se nisu odazvali. Informacije koje imamo da su u pojedinim općinama u periodu protekla dva mjeseca inspekcije bile odrađene svega dva puta, što je nedovoljno s obzirom na situaciju. Oni su ti koji mogu i moraju napisati kaznu kada se netko u radu ne pridržava zadanih mjera, a članovi stožera to nisu u mogućnosti napraviti. Ovo nije privatna i politička priča, ovo se tiče dobrobiti cijelog stanovništva i odgovornost je da svi odrade svoj dio posla.“ – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Vedran Neferović.

Kontakti za sve upite – COVID-19također pozivom na broj 113 svakim danom od 7 do 22 sata možete dobiti sve informacije o korona virusu.

Pripravnost epidemiološke službe
098/9829-204

Inače je nakon novog perioda od 24 sata u Hrvatskoj potvrđeno novih osam slučajeva što daje ukupan broj od 2221 oboljelih od koronavirusa. Preminule su devedeset i četiri osobe, a 1850 osoba se oporavilo, sedam osoba je trenutačno na respiratoru dok je testirano ukupno 50.340 osoba.

Foto PS Županija