25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Tiskana je monografija o pioniru modernog vinarstva našemu Ivanu Enjingiju

Osječki publicist i putopisac Željko Garmaz, autor neponovljivih “Vinskih priča”, veliki ljubitelj i poznavatelj vina zavirio je malo dublje u podrum našega Ivana Enjingija pa sve one nezaboravne okuse i mirise perfektne vinske kapljice, sve one berbe, trud i znoj kao i priče i doživljaje pretočio u riječi i rečenice satkane između korica s naslovom na početnoj strani „Enjingi – Velika životna priča najvećeg hrvatskog vinara.“

Knjiga o velikom Ivanu Enjingiju dostupna je odnedavna svim ljubiteljima vina i vinograda koji žele saznati sve što ih zanima o najvećem hrvatskom vinaru. Jedan od pionira modernog hrvatskog vinarstva doista zaslužuje da mu se i za života oda ovakva počast jer je svojim radom i trudom to i zaslužio.  Vizionar od početka svoje vinarske karijere, spiritus movens svim vinarima našega kraja, utro je puteve kroz debeli snježni pokrivač nedaća i problema s kojima su se susretali svi koji su se upuštali u borbu s vremenom, birokracijom, konkurencijom promocijom…Ivan Enjingi se nikada nije zatvorio u svoj podrum gledajući svoja posla nego je snažno utjecao na sve oko sebe shvaćajući da se puno teže boriti sam protiv vjetrenjača.

Jedan od vinara na kojega je ostavio ogroman trag i s kojim se probijao kroz sve prepreke je i Vlado Krauthaker koji ga vjerojatno najbolje poznaje i pamti puno zanimljivih događaja iz zajedničke povijesti pa je najbolje pročitati šta je autor knjige o našemu vinaru sročio o samom odnosu naša dva uvažena vinara, a lijep članak Željka Garmaza pročitajte na poveznici – VLADO KRAUTHAKER O IVANU ENJINGIJU!

Željko Garmaz je nesuđeni glazbenik koji violinu nije uzeo u ruke otkako je završio muzičku školu u Pločama. U srednjoj školi se, pak, obučavao za ekonomista, ali ni tim poslom se nikada kasnije nije bavio. Studirao je novinarstvo u Sarajevu i taj posao mu je ušao u krv. Radeći tijekom studija za Valter i Bosanske poglede, skupio je dovoljno iskustva za kasniju afirmaciju u Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, Globusu, Stilu, Vjesniku i 24 sata. Nakon Sarajeva živio i radio u Splitu, Zagrebu, Luxembourgu, Londonu da bi se posljednjih godina skrasio u Osijeku. Godinama je radio kao ratni reporter izvješćujući s ratišta Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i Kosova, Makedonije, Albanije te – Sijera Leonea. Tamo je, prateći prvi angažman Hrvatske vojske u nekoj UN-ovoj misiji, boravio tri puta te o toj zemlji snimio dokumentarni film “Sijera Leone – zemlja krvavih dijamanata”.

Uz redovan novinarski posao vodi i vrlo čitan blog Vinske priče koji je koncem listopada 2013. godine dobio svoje ukoričeno knjiško izdanje.
Najveću potporu ima u supruzi Maji, koja je autorica većine fotografija na blogu. Zajedno se bave i humanitarnim radom, a krajem 2011. godine objavili su knjigu Naš čo’ek u Africi, odrekli se prihoda od prodaje knjige i time zakotrljali lavinu dobrote kojom su prikupili sredstva za izgradnju osnovne škole u selu Kivumu u Ruandi.

Netko čije riječi doista imaju težinu , a svi vi koji želite do primjerka ove knjige obratite mu se direktno na mail: zeljko.garmaz@gmail.com ili stupite u kontakt preko FB stranice VINSKE PRIČE ŽELJKA GARMAZA

Foto FB Željko Garmaz