12. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Sveti Ivan, evanđelist i najmlađi od dvanaestorice apostola

Sveti Ivan

 

Datuma 27. prosinca u Katoličkoj Crkvi slavi se sveti Ivan, apostol i evanđelist, zaštitnik teologa, pisaca, skladatelja, slikara i prijateljstva. Zanimljivo je da se također povezuje sa žrtvama požara i opeklina.

Ivanov život

Ivanova životna priča kreće u malom ribarskom mjestu, Betsaidi, gdje je živio sa svojim roditeljima u obitelji vjernika. Otac ribar, Zebedej i majka Saloma, za koju Novi zavjet piše da je Isusa pratila na njegovom križnom putu i bila svjedokinja njegova uskrsnuća. Dobio je Isusov poziv koji je prihvatio i za života vjerno pratio. Sveti Ivan i njegov brat Jakov zajedno su s Petrom bili najbliži Isusovi učenici, a to potvrđuje i činjenica da je Isus Ivanu prilikom muke na križu povjerio Njegovu najveću ljubav na zemlji: Majku Mariju.

Osnivao je Crkve i kršćanske zajednice, pisao je o vjeri i ljubavi – Ivanove poslanice često se nazivaju Poslanice ljubavi jer je ona bila glavna tema njegovih pisanja. Često je prikazivan s perom i simbolom orla, što oslikava njegovu karakternu osobinu mudrog, pametnog i razboritog. Napisao je Knjigu otkrivenja, Evanđelje i tri poslanice. Zanimljivo je i da je u vrijeme kad je životni vijek bio puno kraći nego danas doživio duboku starost od oko 100 godina.

Prema predaji, u Rimu je mučen u vrelom ulju i zbog toga postaje zaštitnikom stradalih u požarima i od opeklina. Nakon što je to preživio, prognali su ga na otok Patmos u Egejskom moru i osudili na rad u rudnicima.

Ustrajno je vjerovao Isusu, svome Učitelju, posvećujući život vjeri, smislu svog života. Možemo ga uzeti kao primjer mudrosti. Ustrajnost koju je njegovao kako bi stremio ispunjenu životnog poziva, prijateljska veza kojoj je bio toliko odan i vjeran ili dizanje nakon padova… Sve su to stvari koje možemo pretočiti u život svakoga od nas i nešto naučiti.

Svim Ivanima, Ivanama, Ivkama, Ivankama, Ivicama, Ivama i svima drugima koji nose ime ovog sveca, želimo sretan i blagoslovljen imendan!

Sveti Ivan evanđelist