22. veljače 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Sutra je zadnji dan kada morate imati obavezno upaljena svjetla na vozilma

Sutra ističe vremenski rok u kojemu je bila obaveza imati upaljena svjetla na motornim vozilima. Podsjetimo da su dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obavezna u vremenskom periodu od  1. studenog do 31. ožujka. Početkom zimskog računanja vremena ne počinje i ova obaveza koja je već nekoliko godina ustaljena na fiksni datum, a isto tako niti njen prestanak nije uvjetovan početkom ljetnog računanja vremena već je određena fiksnim datumom koji dolazi upravo na sutrašnji dan. Izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019.), datumski je određeno obavezno korištenje ili nekorištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju u navedenom periodu.

Ipak obaveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima i dalje vrijedi za vozače mopeda i motocikala koji su dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Unatoč prestanku obaveze budimo i dalje oprezni i odgovorni u prometu, palite svjetla kada je god dnevno svjetlo nedovoljno jako pa time itekako olakšavate svim sudionicima u prometu svoju, ali i njihovu vidljivost. Svjetla su naravno obavezna noću i u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg, sumrak…). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Foto ilustracija