18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Stroža kontrola provođenja odluka i mjera Stožera civilne zaštite RH

Probližavanjem Uskršnjih blagdana te dolaskom ugodnijeg vremena pojavljuje se bojazan za povećanim aktivnostima i kretanjima mimo određenih mjera i zabrana pa je stoga Nacionalni stožer civilne zaštite uputio zahtjev svima koji provode nadzor i kontrolu za povećanjem budnosti i izlaskom na teren tako da se pripazimo ovih dana kako ne bi došli u neugodnu situaciju i pri tome morali olakšati novčanik.

S obzirom na lijepo vrijeme, što povećava mogućnost potencijalnog nepridržavanja propisanih mjera fizičkog distanciranja i drugih epidemioloških mjera, traži se tako od stožera civilne zaštite i svih operativnih snaga, Ravnateljstva civilne zaštite (inspektora civilne zaštite i drugih službenika koji su angažirani u kontroli provođenja mjera) te Ravnateljstva policije da sa svim raspoloživim kapacitetima provode kontrolu provođenja odluka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nadzor je potrebno provoditi tako da se uspostave posebni timovi policijskih službenika i službenika  Civilne zaštite kako bi u ovo vrijeme dodatno nadzirao rad tržnica, trgovina i ostalih objekata kojima je dopušten rad. Također, potrebno je provoditi i nadzor pridržavanja pripisanih mjera prilikom okupljanja u parkovima, na trgovima, rivama, dječjim i sportskim igralištima i ostalim javnim površinama te prilikom održavanja  javnih događaja.

Inspektori Civilne zaštite dužni su, ako se ustanovi kršenje mjera, obavezno izdati rješenje o prekršaju, s napomenom da će se u slučaju ponovljenog kršenja mjera izreći najstrože moguće sankcije, što uključuje i zatvaranje objekta.