18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Strah od velikih prinosa obilježit će ovogodišnju berbu

Koronavirus je učinio svoje pa se vinari boje visokih prinosa. Lockdown, kratka turistička sezona i manjak potražnje vina po restoranima utjecali su na ovu bojazan koju su vinari prebrodili destilacijom, a čini se da će i kroz narednu godinu do nove berbe problemi ostati isti ili slični. No s druge strane mogla bi ovo biti godina za pamćenje pošto će brojni vinari izbjegavanjem prevelikog uroda doći u poziciju proizvodnje niza izvrsnih vina.

Veći vinari će smanjiti i prinos od kooperanata što bi mogao biti problem malim vinogradarima, a srednji i veliki proizvođači diljem kontinantalne Hrvatske su se odlučili na radikalnu zelenu berbu. Vegetacijska godina je također bila specifična zbog manjka dubinskih voda uzrokovana nedostatkom snijega, a problem se pokazao i u vrijeme cvatnje kada je zbog oborina cvatnje odužena za desetak dana. I tuča je odredila konačan produkt trsja u kutjevačkim vinogradima kada je grožđe već u stadiju zrenja oštećeno udarom ledenih kuglica.

Tijekom osmog mjeseca u Kutjevu je palo preko 100 litara kiše po kvadratnom metru no u konačnici vinogradari i vinari su uspjeli izgurati proces proizvodnje do čina berbe koja je negdje već odrađena, negdje još traje, a ponegdje još čeka idealan slador. Lijepo vrijeme tijekom rujna pripomoglo je vrijednim rukama brojnih berača kojima ovih dana vrve naši vinogradi. Smanjen prinos usmjerava proizvođače prema kvaliteti proizvedenih vina pa bi ova godina mogla biti ona za pamćenje.