18. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Stop Covid-19 – aplikacija za anonimno obavještavanje o izloženosti virusu

Hrvatski zdravstveni i IT sektor razvili su hrvatsku inačicu mobilne aplikacije “Stop COVID-19” – dobrovoljnu, transparentnu i privremenu aplikaciju koja koristi privremene i anonimne podatke radi anonimnog obavještavanja o izloženosti koronavirusu. Aplikacija je dostupna za mobilne uređaje Android i Apple platforme, a koristi bluetooth tehnologiju.

Aplikacija je kibernetički sigurna, nema prikupljanja podataka o korisnicima, a cilj aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike kroz povećanje učinaka tradicionalnih metoda detekcije bliskih kontakata uz pomoć tehnologije koja omogućava brzo obavještavanje osobe koje su bile izložene koronavirusu.

Riječ je o dobrovoljnoj, korisnoj mobilnoj aplikaciji za anonimno obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19, a njen uspjeh se temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana. Aplikacija u potpunosti dobrovoljna, transparentna i privremena. Nakon što prođe ugroza od pandemije, mobilna aplikacija se više neće moći koristiti, kibernetički je sigurna i koristi privremene i anonimne podatke te nema nikakvog sakupljanja, niti na bilo kojem mjestu, podataka o korisnicima aplikacije.

Aplikacijom koja je nedavno predstavljena ne prikupljaju se osobni podaci i osigurana je njezina prekogranična interoperabilnost, a ako će ugroza koronavirusa trajati, pitanje je vremena kada će EU regulativom obvezati sve koji prelaze granice da budu korisnici aplikacije. Aplikaciju je izradio APIS, temeljem odluke Vlade, a evaluirala ju je Agencija za zaštitu osobnih podataka kako bi bila potpuno usklađena s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Predsjednik Uprave APIS-a istaknuo je da je aplikacija interoperabilna među različitim aplikacijskim sustavima, a radi zaštite podataka i privatnosti, mobiteli izmjenjuju tzv. ključeve tj. nasumične nizove znakova. “I svi zapisi ostvareni između dva uređaja, tj. dvije osobe, zabilježeni su isključivo na mobilnim uređajima”, dodao je te naglasio da se isključivo “razmjenjuju ključevi” odnosno ne traži se osobne podatke. Svaki korisnik na anonimnoj bazi dobiva informaciju da je u nekom određenom razdoblju 14 dana unatrag bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Korisnici će dobiti poruku o svojim visokororizičnim kontaktima, a iz HZJZ-a ističu da su u izradi aplikacije, uz IT sektor, sudjelovali stručnjaci epidemiolozi, primarna zdravstvena zaštita te u nekim segmentima i bolnički sustav. Korisnici aplikacije dobivat će poruke jesu li imali kontakt visokog, srednjeg ili niskog rizika temeljem točno određenih parametara. Vodilo se računa da to bude distanca – poruka o visokom riziku je kada čovjek bude na dva metra duže od 15 minuta unazad 48 sati.

U tom trenutku korisnik dobiva poruku da je bio u visokorizičnom kontaktu, da ostane kod kuće i javi se svom liječniku obiteljske medicine, a na sličan način kreirane su i poruke za srednji i nizak rizik od kontakta. Do danas je desetak članica EU izradilo svoje službene mobilne aplikacije za praćenje kontakata i obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19 (Austrija, Češka, Italija, Latvija, Njemačka, Poljska, Danska, Irska, Francuska i Mađarska).

Više o aplikaciji s linkovima za preuzimanje OVDJE.