24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Šetnja našičkom Geološkom stazom (FOTOGALERIJA)

Kako su naši Vidimovci i najavili prošli su i našičku Geološku stazu sa skupinom Šapica odakle stižu nove fotografije u lijepoj fotogaleriji koju donosimo nakon kratkog teksta o ovoj stazi.

Našička geološka staza (NGS) otvorena je 22. rujna 2002. godine, u godini obilježavanja Međunarodne godine planina, 80. obljetnice organiziranog planinarstva u Našicama i 40. obljetnice djelovanja PD „Krndija“ Našice.

NGS vodi kroz sjeveroistočne predjele planine Krndije i većim dijelom slijedi markiranu trasu Našičkog planinarskog puta (NPP). Na stazi se nalazi 12 posebno odabranih, stručno obrađenih i obilježenih geoloških lokaliteta (točaka).

Započinje na kraju sela Seone, u okruženju izletišta kod izvora našičkog vodovoda, koje je uređeno natkrivenim odmorištem sa stolovima i klupama. Vodovod je stavljen u uporabu daleke 1906. godine kao prvi vodovod u tadašnjoj Virovitičkoj županiji i od tada je omiljeno izletište Našičana. Ovdje se nalazi i glavni „portal“, odnosno table s podacima o stazi i skicom staze sa pravcem kretanja i smještaj geoloških točaka od Seone od Gradca Našičkog.

Staza ima i poučni karakter i utemeljena je s namjerom da nam približi dio naše geološke baštine, omogući znanja o Krndiji, o vrhovima njenih stijena, njihovoj starosti i načinu postanka, te iščezlom biljnom i životinjskom svijetu.

Posebne zanimljivosti čine nalazi pretpovijesnog nosoroga, morskoga psa, brojni fosilni nalazi školjaka, morskih ježinaca, puževa, koralja i slično. Ujedno, obilazak staze upozorava i na povijesne zanimljivosti Krndije-postojanje antičke rimske ceste, srednjovjekovni grad iz 14. stoljeća, nekadašnji i sadašnji kamenolomi, napušteni rudnik ugljena, te poznata i nepoznata grobišta vojnika i civila (osobito iz II. svjetskog rata).

Sadržaji staze namjenjeni su prije svega mladima u školama, kako bi održavanju „nastave u prirodi“ na licu mjesta upoznali prirodoslovnu baštinu ovoga kraja i njene povijesne zanimljivosti, a o važnosti staze postoji zainteresiranost ne samo planinara već i stručnjaka različiti profila (geolozi, biolozi, geografi, šumari, ekolozi i dr.).

Ukupna dužina staze iznosi oko 20 km i može se prohodati za 7-8 sati, uključujući kraće odmore i zadržavanja na geološkim točkama.

Papuk