22. veljače 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Schön blick po deveti put među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj


Popularni turistički kompleks Schön blick, sa sve poznatijim restoranom i prenoćištem u Vetovu, mjestu koje se nalazi na području grada Kutjeva koji je smješten u miru pitome slavonske doline uz papučke obronke po deveti put je dobio prestižno priznanje – proglašen je deveti put među 100 najbolji restorana u Hrvatskoj.

Na prezentaciji novog izdanja knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24” u Rijeci na 28. dodjeli plaketa za “100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica”, okupili su se najbolji hrvatski ugostitelji koji su se ove godine našli na listi. Među njima svoje je prestižno mjesto zauzeo restoran Schön blick koju je plaketu s ponosom preuzela Josipa Miličević koja sa svojom sestrom Anitom i roditeljima dugi niz godina vodi turistički kompleks.

Projekt izbora i edicije „100 vodećih hrvatskih restorana – Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu od 1995. godine i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Riječ je o izboru koji vodi Karin Mimica, a iz kojeg je proizašao Klub Gastronaut. Mimica je prilikom dodjele nagrade istaknula kako se izbor provodi još od 1995. godine, što ga čini najdugovječnijim brendom kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu. Do sada su na listu ušla 522 restorana, a posljednjih godina u nju je ugrađen i QR kod koji otvara besplatna hrvatska i engleska online izdanja knjiga.

Na ovogodišnjem natjecanju svoje mjesto među prvi 100 tražilo je 2.400 restorana koji su prezentirali jela s naglaskom na specijalitete čiji su sastavni dio namirnice koje rastu ili se uzgajaju do 100 km oko restorana. Kod 30-ak jela u kojima je navedeno porijeklo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom čiji je vrh u mjestu odakle potiče. Debljina latice proporcionalna je udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira – restoranu. Aplikaciju je prema ideji Vlatka Ignatoskog, osmislila programerka Matea Ignatoski.

Uz preporuku za posjetu Schön blicku može se reći, koji to ne znaju da je u blizini Požege, a samo sat vremena vožnje od Osijeka. To mjesto čini idealnim za bijeg od svakodnevice, jednodnevne i višednevne izlete ili samo dobar obiteljski ili poslovni ručak. U restoranu Schön blick njeguju tradicionalnu slavonsku, ali i internacionalnu kuhinju obogaćenu vrhunskim slavonskim vinima kutjevačkog vinogorja.

Jedinstveni osjećaj spajanja čovjeka i prirode na najljepši način obogatit će život svakoga tko barem jednom posjeti restoran i prenoćište Schön blick. Lijepi pogledi, potpuno opuštanje, birana hrana i vrhunska vina učinit će da se iznova vraćate.