24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Roditelji/skrbnici dužni su mjeriti temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu i vrtić

Vraćamo se pomalo normalnom funkcioniranju u školovanju no i dalje trebamo biti oprezni i budni pa prije slanja djeteta u školu ili vrtić povedite računa o tjelesnoj temperaturi koja je najočitiji signal za eventualnu prisutnost koronavirusa pa donosimo dodatne preporuke za uprave institucija kao i za roditelje i skrbnike.

Ograničen ulazak u ustanove. Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima i školama (primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl.). Navedeno ograničenje treba primjenjivati vezano uz medijske upite te se predlaže snimanje medijskih priloga na otvorenom, odnosno u dvorištu vrtića i škola. U dijelu uputa koji se odnosi na uključivanje djece s teškoćama, predviđen je nastavak rehabilitacijskih i drugih terapijskih postupaka sukladno odgovarajućim preporukama.

Iste preporuke treba primijeniti i kod rehabilitacijskih i terapijskih postupaka s vanjskim suradnicima u prostorima vrtića i škola koje je moguće nastaviti ako su se provodili u ustanovi prije epidemije, te ako je moguće osigurati dosljednu provedbu odgovarajućih epidemioloških preporuka.

Mjerenje temperature kod djece. Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu nego se javljaju telefonom ravnatelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.
Preporuka je da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu dijete donosi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjerava.

Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgajatelji/učitelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. To znači da je kod sumnje na povišenu tjelesnu temperaturu te kod pojave respiratornih simptoma (kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa) neophodno djetetu u vrtiću ili školi izmjeriti tjelesnu temperaturu.