20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Martinje – tko je bio Sveti Martin?

Uoči samog blagdana Svetog Martina koji se s posebnim štovanjem slavi u Kutjevu, a u nedostatku i izostanku našeg tradicionalnog Martinja donosimo malo povjetarca iz prošlosti gledane kroz oči našeg kroničara Andrije Boškovića.

Tko je bio Sveti Martin?

Martinov otac, zapovjednik u rimskoj legiji je često bio premještan pa se i Martin imao priliku susresti s pojmom kršćanstva koje ga je oduševilo iako su mu roditelji bili štovatelji rimskih bogova. Po očevoj je volji započeo vojnu karijeru, ali je nakon dvije godine zatražio otpust i posvetio se svećeničkom pozivu da bi na kraju postao i biskup. .

Legenda kaže da je Martin jedne večeri jašući cestom u vrijeme svoje vojne službe naišao na Isusa prerušenog u siromaha i vidjevši da mu je hladno svoj je plašt prepolovio mačem u dva dijela i jednim dijelom ogrnuo nepoznatog čovjeka. Isus mu se nakon toga javio u snu i zahvalio na činu dobrote. Ova ga je epizoda proslavila u kršćanskom svijetu. Postao je velik širitelj kršćanstva, a posebnu je pažnju posvećivao selu seljacima i siromašnima. Zato su ga posebno voljeli siromašni i odbačeni ljudi. Umro je 8.studenog 397.godine, a blagdan Svetog Martina se slavi 11.studenog na dan njegove sahrane. Sveti se Martin u našim vinogradarskim krajevima slavi kao zaštitnik vinara i vinogradara, a sam blagdan prolazi u znaku pučkih veselica.

Blagdan Martinja se tako njeguje i u našem vinogradarskom kraju i obilježava dan krštenja mladog vina. Radi se o pravim obredima koje predvodi vinski biskup, a nezaobilazni su sudionici sudac, kum ili kuna moštu. To je obred po kojemu se mošt pretvara u vino. Čitaju se razne litanije posvećene vinu u i vinogradima. Tako je i u našem Kutjevu zaživjela proslava ovog blagdana, a specifična je po tome što okuplja nekoliko tisuća gostiju, turista i ponajviše planinara. Uz bogati cjelodnevni program posjetitelji mogu uživati u degustaciji mladih vina kutjevačkog vinogorja i bogatoj gastro ponudi Kutjeva i Slavonije, a nakon dugog niza godina takva će proslava izostati ove godine pa donosimo barem malo sjećanja i informacija o samom Martinju. U narednom članku ćemo dočarati sam obred krštenja mošta , a radi se o starom običaju iz 1946.godine koji se s manjim izmjenama i dopunama koristi i danas.

Foto Kutjevo nekad i danas