18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Raspored polaganja ispita na državnoj maturi

U četvrtak je na sastanku Vlade dogovoreno da će se na ovogodišnjoj državnoj maturi ipak pisati i izborni i obavezni predmeti pa je NCVVO  objavio i novi kalendar državne mature za školsku godinu 2019./2020. Ispiti će se pisati u dva bloka – izborni predmeti na maturi pisat će se nakon obaveznih.

Ispiti na državnoj maturi polagat će se u dva bloka i to tako da će se obavezni predmeti polagati od 8. do 24. lipnja, a izborni počevši od 25. lipnja. Prioritet na državnoj maturi je polaganje obaveznih predmeta jer ono osigurava završnost učenicima gimnazija i jer je uvjet za upis na veliku većinu visokih učilišta.

U prvom ispitnom tjednu, koji počinje 8. lipnja, polagat će se hrvatski jezik, i to test i esej na obje razine. U drugom tjednu, od 15. do 19. lipnja polagat će se strani jezici, a u trećem, odnosno 23. i 24. lipnja na rasporedu su ispiti iz matematike na A i B razini.

Drugi blok ispita u kojemu će se izvoditi izborni predmeti, provodit će se po drukčijem epidemiološkom okviru i započet će 25. lipnja. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izradit će kalendar pisanja državne mature te ga objaviti u petak, 8. svibnja.

Kalendar provedbe ispita državne mature potražite ovdje.

Sadržaj ispitivanja u obvezatnim ispitima dostupan je ovdje.

Više informacija saznajte na portalu srednja.hr.

Foto srednja.hr