24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Prisjećamo se velike žrtve Vukovara po prvi puta i državnim praznikom

Na današnji dan prisjećamo se jednog od najtužnijih dana u hrvatskoj povijesti –  spomen na stradanje i žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, 18. studenoga 2020. godine. U samom Vukovaru će se unatoč strogim mjerama i preporukama obilježiti 29. godišnjica sloma obrane toga grada koji je u neprijateljske ruke pao nakon tromjesečne opsade i najkrvavije bitke Domovinskog rata. Grad je pod teškom neprijateljskom opsadom bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je upravo 18. studenoga 1991. pa iako je još bilo otpora u pojedinim dijelovima grada ipak taj datum uzet za sjećanje i obljetnicu koja se do sada obilježavala velikom kolonom sjećanja koja će i ove godine pod strogim epidemiološkim nadzorom proći gradom, ali u puno manjem obliku nego dosadašnjih godina uz preporuku da ne bude veća od 500 osoba.

Broj od 2717 poginulih u agresiji na Vukovar 1991. koliko do sada bilježe povjesničari, a među kojima je i 34 djece u dobi od sedam mjeseci do 17 godina, sigurno nije konačan pa će se u budućnosti vjerojatno i povećati kada se otkriju i sudbine onih nestalih za koje se još uvijek ne zna gdje i kako su nestali u tim prebolnim danima mjeseca studenog 1991.godine. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade grada i pada Lušca 2. studenoga, a zatim i Bogdanovaca, 10. studenoga 1991.,Vukovar se našao u potpunom okruženju, u jednome danu na grad je znalo pasti i do 11.000 granata, bombi i raketa, a konačan slom neviđeno hrabra obrana Vukovara doživjela je 18. studenoga.

Iako je ovo sjećanje na pad Grada Vukovara nakon žestokog otpora hrvatskih branitelja i stanovnika Grada heroja agresor je shvatio kolika je želja i otpor hrvatskog naroda pa je ovo definitivno bila prekretnica u Domovinskom ratu i mjesto gdje je okupator slomio zube pa nakon pirove pobjede nije bilo više nikakvih teritorijalnih napredovanja niti osvajanje hrvatskih gradova – bio je ovo trenutak kada je hrvatska obrana zaustavila okupaciju Hrvatske.

Zato žrtva Vukovara ne smije nikada biti zaboravljena i čitava Hrvatska duguje zahvalnost svim tim hrabrim braniteljima i ljudima koji su da zadnjeg dana čuvali svoje domove, ulice , bolnicu pokazavši neviđenu hrabrost i prkos koji su pokazali i neprijatelju da Hrvatska neće nikada pasti u ruke dušmana. Stoga zapalite svijeću, zahvalite posebno onima koji su položili živote za sve nas i ne zaboravite sve ono što su učinili da mi danas možemo živjeti kao slobodni ljudi u svojoj državi