14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Počinje sezona branja gljiva – otvorio ju Vladimir Pejanović

Dugogodišnja tradicija koja ne zaobilazi niti kutjevački kraj je branje gljiva pa svi ljubitelji šetnje u prirodi i poznavatelji ukusnih i jestivih vrsta gljiva s nestrpljenjem očekuju vijesti o početku sezone koja se ne može odrediti datumski već tradicionalno prvim ubranim varganjem.

Tradicija je ovo Gljivarskog društva Požega no simbolično se može označiti početkom gljivarenja u svim našim okolnim gorama koje obiluju ovim slasnim delicijama. Čast otvaranja sezone pripala je Vladimiru Pejanoviću koji je prvi varganj pronašao na Požeškoj gori u blizini Laza 17.svibnja.

Ovo je uobičajen početak rasta kraljevske gljive, a znalo se događati da se pojave i početkom svibnja no ove je godine sušna zima uz hladne noći utjecala na nešto kasniji dolazak, a ovi uvjeti tjeraju gljive na veću nadmorsku visinu.

Stara hrastova šuma na južnoj toplijoj strani šumskog puta je bila lokacija prvog varganja iz Slavonskog gorja s veće nadmorske visine pa znate gdje trebate tražiti. Vladimir Pejanović je dobio Priznanje i knjigu, natječaj je zatvoren – sezona otvorena!

Foto Gljivarsko društva Požega