23. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Planinarska kuća Mlaka

Gotovo u svakoj šetnji okolnim kutjevačkim brdima nezaobilazna je postaja planinarska kuća Mlaka pa donosimo osnovne informacije o popularnom i omiljenom okupljalištu kutjevačkih planinara i putnika namjernika.

Planinarska kuća Mlaka nalazi se na južnoj strani Krndije, iznad Mitrovca na nadmorskoj visini od 552 metra. Sagradili su je kutjevački planinari u predjelu zvanom Mlaka. To je jednostavna drvena brvnara s blagovaonicom i spavaonicom u potkrovlju, a u njenoj blizini je prekrasan vidikovac s kojeg se pruža pogled na veliki dio Požeške kotline kao i na Kutjevo i kutjevačke vinograde.

U neposrednoj blizini kuće se nalazi nepresušan izvor. Kuća je inače zaključana, a otvara se po najavi našem HPD ” Vidim” i u njoj može prenoćiti 15 osoba. Do planinarske kuće se može na nekoliko načina. Naime, postoje tri planinarske staze i sve su obilježene, nisu uopće zahtjevne i svatko ih može lakoćom svladati.

Planinaru kuću Mlaka puno ljudi u Kutjevu nije stiglo upoznati i nije im poznata lokacija niti put do nje. Najlakše je doći iz Kutjeva preko Mitrovca i tu vam treba otprilike sat i pol šetnje. Još se može doći automobilom do Mitrovca pa vam tada treba 40 minuta, a ako žaliti linijom manjeg otpora možete automobilom blizu kuće pa vam tada treba samo 20 minuta hoda što je naravno opcija za one koji nemaju dobru kondiciju, teško pokretne i starije.

Za svakog ima posebna staza ili put, odnosno način na koji se može do kuće gdje možete kvalitetno provesti vrijeme, prošetati, boraviti na svježem zraku u nedirnutoj prirodi te uživati u onom dijelu dirnute prirode jer je Mlaka doista ukras toga dijela šume i pomoć planinarima i svim ljubiteljima prirodnih divota.