24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Planinari HPD Vidim na Bjelolasici

Sve ljepše vrijeme i sve bolja situacija s koronavirusom potiče planinare na sve dalje izlete pa su se tako naši članovi HPD Vidim odlučili na posjet Bjelolasici te obišli čuvene Samarske i Bijele stijene te Javorovu kosu. Proveli su dva dana u Gorskom kotaru te ovjekovječili ovu malu avanturu zanimljivom fotogalerijom koju donosimo u nastavku kao i male galerije s ostalih aktivnosti naših neumornih planinara.

Bijele i Samarske stijene najatraktivnija je planinarska staza u Hrvatskoj. Planinarski staza je dosta zahtjevna, kamenita, sa čestim spuštanjem i uspinjanjem. Staza iskuje dosta opreza i spretnosti, sadrži visine, provalije, penjanje, spuštanje po klinovima. Zahtjevna, ali lijepa staza duga je 13 km za što je trebalo našim hrabrim avanturistima punih 9 sati. Kažu da ovaj put sagori oko 10000 kalorija jer je doista teško hodati poslije kiše i penjati po kamenu. Staza je teška, ali kad se prohodna umor se zaboravlja, a ljepota prirode zasjeni sve nedaće koje donosi svladavanje staze.

Drugi dan je bilo malo lakših zadataka i ciljeva pa su tako Kutjevčani obišli dva vrha – Bjelolasica i Javorova kosa. Jedna ekipa bila je na ruti Gradac-Batrina, a druga Sesvete – Kutjevo – Kapavac – Međa – Sesvete.

 

Gradac-Batrina

 

Sesvete-Kutjevo-Kapavac-Međa-Sesvete