25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Planinari hode stazama diljem Lijepe naše

Neumorni planinari našeg HPD Vidim sve su aktivniji pa se razasuti diljem Lijepe naše osvajali vrhove i hodili poznatim planinarskim stazama.  Stijenjaci su jedna od njih, a 5 stijenjaka odrađeni su rutom Međa-Kamelom-Babina Sisa-Rudine-Cibger-Rustine-Sokoline-Dedov nos-Međa.  Staza je duga 15 km, zahtjevna je, na stazi ima dosta lijepih vidikovaca, a ima i sajli za penjanje pa tko želi ima i pripomoć.

 

Jedan član udruge bio je na Velebitu i obišao vrhove – Metla-Ljubićko brdo-Kiza

 

Dva dana su bila potrebna za obilazak Pelješca i Korčule. Pelješac i vrh Sv. ILIJA, otok Korčula i vrh Kom kao i najpoznatije mjesto za surfanje – Viganj bili su dio obilaska. Prvi dan – otok Korčula i vrh Kom (508m), Korčula-Mala Kapja-Kom, staza zahtjeva oko 2 sata hoda po velikoj vrućini oko 33 stupnja. Staza je dobro markirana, u početku ide ugaženim i slabo održavanim kozjim putem, a kasnije dolazi do šire dobro održavanje staze. Pogodna je za penjanje i ljeti jer pruža nephodnu hladovinu, a na pola staze nalazi se odmorište s klupama. Putem se nalaze vidikovci Korčule i lastovskog kanala, a na stazi se još može vidjeti jama koja je duboka 90 m. Vrh je visok 508 metara.
Drugi dan put je vodio stazom od Bilopolja-Sv. ILIJA-Gornja nakovina. Staza zahtijeva oko 6 sati hoda. Na početku staza pruža pogled na grad Korčulu, staza je dobro uhodana i dobro označena, vodi kroz borovu šumu sve do planinarskog doma zidanog kamenom, a sama kuća se nalazi na 800 m. Od planinarskog doma staza još neko vrijeme vodi kroz borovu šumu, a potom prolazi kroz kamenjar na sam vrh obilježen manjim drvenim Križem. Sv. ILIJA je najviši vrh poluotoka Pelješca i tu je nekad bila crkva Sv. ILIJA koja je uništena zbog brojnih udara gromova. Ovaj vrh je poznat po puno zmija i ne zove se bez razloga i Zmijino brdo. Malo dalje od vrha nalazi se vidikovac s kojeg se vidi Orebič, a na stazi se može sresti puno stranaca.