23. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Otvaraju se granice – strani državljani se mogu registrirati na entercroatia.mup.hr

Bliže se turistička sezona, epidemiološka slika je sve bolja pa su reakcije Stožera očekivano otvaranje granica za brojne države iz EU, a sve više država u susjedstvu otvara svoje granice za nesmetanu cirkuliranje putnika.

Radi bržeg i jednostavnijeg prelaska državne granice, svim stranim državljanima preporučuje se  registracija putem web-stranice entercroatia.mup.hr. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Ovom Odlukom određene su države članice Europske unije (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Kako bi smanjili  gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporuča se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Web stranica je pristupačnog dizajna i jednostavna za unos podataka, ima obrazac najave dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici dobiti i upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na više od 10 različitih jezika).

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sustavu.

Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

1. BiH – od 1. lipnja bez ograničenja za hrvatske državljane

2. Republika Srbija – bez ograničenja za hrvatske državljane

3. Crna Gora – granice se otvaraju 1. lipnja

4. Mađarska – zabrana ulaska hrvatskim državljanima

5. Slovenija – otvorene granice bez ograničenja

6. Italija – otvaranje granica 3. lipnja, obavezna samoizolacija i ograničeno kretanje u pojedine regije

7. Austrija – još uvijek zabranjen ulazak hrvatskim državljanima

8. Švicarska – otvaranje granica vjerojatno 15. lipnja

9. Njemačka – od 15 lipnja otvaranje granica za državljane EU

10. Češka – otvaranje granica 13. lipnja

11. Slovačka – samo osobe s prijavljenim boravištem ili prebivalištem, obavezna samoizolacija 14 dana

12. Velika Britanija – od 8. lipnja slobodan ulaz, ali obavezna samoizolacija i praćenje putem mobilne aplikacije

13. Nizozemska – slobodan ulaz za sve državljane EU

Foto FB