24. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Organizacija nastave za učenike 1.- 4. razreda OŠ Zdenka Turkovića

cof

Na temelju zaključka Vlade Republike Hrvatske od 23. travnja 2020. godine, 11. svibnja 2020. godine otvaraju se škole za učenike 1. – 4. razreda, za određene skupine, i to uz preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (Upute HZJZ) i upute Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) u situacijama kada nije moguć ostanak kod kuće. Uvjeti održavanja nastave planirani su za prva dva tjedna nastave.

Roditeljima/starateljima se preporuča ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, te nastavak obrazovanja od kuće i praćenje nastave na daljinu.

UVOD

Boravak u školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19.

Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja možete preuzeti na poveznici:

https://mzo.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Vijesti/2020/Upute-vrtici-i-skole-29-4-2020-finalno.pdf

https://skolazazivot.hr/preporuke-za-organizaciju-rada-u-razrednoj-nastavi-i-upute-za-vrednovanje-i-ocjenjivanje-u-mjesovitom-modelu-nastave/

Tekst u nastavku vrijedi samo za učenike čiji su se roditelji izjasnili da će njihova djeca pohađati nastavu u školi i potpisali izjavu o tome:

ORGANIZACIJA NASTAVE

U prva dva tjedna nastave u školi nastava razredne nastave biti će organizirana za razredne skupine učenika do najviše 9 učenika u učionici. U postavljenu razrednu skupinu koja će početi s radom 11. svibnja ne može se naknadno uvrstiti još učenika.

Za učenike razredne nastave provodit će se mješoviti model nastave – poučavanje dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi (u promijenjenim uvjetima u odnosu na redovitu nastavu), a dijelom kao nastava na daljinu.

Učenici će nastavu imati samo s učiteljem razredne nastave. Nastave će se provoditi u učionici i na otvorenom (u školskom dvorištu). Nastava Tjelesne i zdravstvene kulture provodit će se u smanjenom opsegu na otvorenom prostoru, bez fizičkog kontakta i intenzivne  aktivnosti. Učenici neće imati dopunsku i dodatnu nastavu i izvannastavne aktivnosti.

Nastavu Engleskog jezika, Vjeronauka te Glazbene kulture i Njemačkog jezika (učenici 4. razreda) učenici će isključivo pratiti kao nastavu na daljinu.

Učenici će u školi provoditi 3 – 4 školska sata.

Razredni odjeli (skupine) neće početi s nastavom u isto vrijeme već po posebnom rasporedu i razredni odjeli neće imati školske odmore u isto vrijeme. Raspored početka nastave za svaki razredni odjel biti će naknadno objavljen.

OBVEZE RODITELJA/STARATELJA UČENIKA

 • Roditelj/skrbnik dužan je pročitati Upute HZJZ i MZO te uočiti za koju djecu se ne preporučuje dolazak u školu.
 • Roditelj/skrbnik dužan je upoznati se sa svim Uputama HZJZ.
 • Roditelj/skrbnik ima obvezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu već se javiti telefonom učiteljici i izabranom liječniku.
 • Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u škole tako da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje/skrbnike i djecu.
 • Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama.
 • Roditelj/skrbnik dovodi i odvodi dijete iz ustanove na način da je u pratnji jednog djeteta uvijek jedna odrasla osoba/roditelj/skrbnik.
 • Kada je god moguće, u pratnji pojedinog dijeta uvijek je ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe.
 • Kada god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu s djetetom te upravo ona osoba koja je, u odnosu na druge osobe koje bi mogle dovoditi i odvoditi dijete, uključena u takav tip dnevnih aktivnosti da je njena mogućnost zaraze s COVID-19 najmanja.
 • Kada god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja zbog starije životne dobi (65 i više godina) ili kronične bolesti ne spada u rizičnu skupinu na obolijevanje od COVID -19.
 • Kada god je moguće, djecu iz svake odgojno-obrazovne skupine dovode i odvode roditelji/skrbnici u zasebno prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaku odgojno-obrazovnu skupine, s razmakom od najmanje 10 minuta između dvije odgojno-obrazovne skupine.
 • Roditelji se ne okupljaju na ulazu.
 • Roditelji/skrbnici ne dovode niti odvode djecu iz ustanova niti ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.
 • Roditelj/skrbnik potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu da dijete nema simptome i bolesti, odnosno da nije u riziku, te da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja i to da je roditelj upoznat s Uputama HZJZ-a u cjelini.

BORAVAK UČENIKA U ŠKOLI

 • Učenici ne nose zaštitne maske i rukavice
 • Učenici bi trebali održavati fizičku udaljenost od druge djece i odraslih
 • Učenik ne smije svoju školsku torbu, opremu i pribor dijeliti s drugim učenicima
 • Učenik treba redovito i pravilno prati ruke i dezinficirati ruke na ulazu u školu i u školi
 • Učenik ne bi trebao dodirivati usta, nos, oči i lice
 • Učenik bi trebao kada kašlje i kiše prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom
 • Učenik se treba pridržavati svim epidemioloških mjera kojemu mu učitelj preporuči

IZJAVA RODITELJA

S obzirom da se nastava organizira u iznimnim situacijama, prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja roditelji/skrbnici moći će uputiti dijete u školu ako su potpisali pisanu Izjavu kojom potvrđuju istinitost i ispunjavanje svih uvjeta u izjavi.

Foto/izvor OŠ Zdenka Turkovića