29. svibnja 2023.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Održana konferencija za medije povodom održavanja manifestacije Festival graševine u Kutjevu

Danas je u dvorcu Kutjevo održana konferencija za medije „Festival graševine 2022.“

Na konferenciji su prisustvovali:

Ana Galić, privremena pročelnica JUO, ispred Grada Kutjeva;
Anita Majstorović, voditeljica Turističke zajednice Grada Kutjeva;
Krunoslav Sontaki, predsjednik udruge Kutjevački vinari;
Marija Elena Nikolić, udruga Kutjevački vinari;
Ivica Ribičić, savjetnik gradonačelnika Josipa Budimira.

Na početku konferencije prisutnima se obratila Ana Galić i prenijela pozdrave gradonačelnika Josipa Budimira koji je bio spriječen prisustvovati. Nakon toga, Anita Majstorović i Krunoslav Sontaki predstavili su program Festivala. Organizatori  Festivala graševine su Turistička zajednica Grada Kutjeva u suradnji s udrugom Kutjevački vinari, a pokrovitelj je Grad Kutjevo.

Program započinje 20. svibnja 2022. u Restoranu Kutjevački podrum ocjenjivanjem vina sorte graševina. 

Idući dan, 21. svibnja, održat će se Dani otvorenih podruma. Dva tjedna prije samog festivala kutjevački vinari tradicionalno otvaraju svoje podrume svim posjetiteljima.  Putujte od vinarije do vinarije i doživite kutjevačku varijantu pub crawla.

Nadalje, program na Trgu graševine u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva započinje u petak, 3. lipnja, Izborom vinske kraljice. Ova manifestacija zabavnog karaktera održat će se u kinodvorani Kutjevo s početkom u 19 sati.

Sljedećeg će se dana održati radionice u dvorcu Kutjevo od 10 do 14 sati. Za sve ljubitelje graševine, u zaštićenom spomeniku graditeljske baštine – Dvorcu Kutjevu, održat će se tri radionice u zajedničkoj organizaciji s udrugom Graševina Croatica: Nemirne graševine – moderator Tomo Jakopović, Kutjevo Grand Cru – moderatori Josip Mesić i Darko Lugarić te Nacionalno blago – moderator Željko Garmaz. Radionice je potrebno unaprijed rezervirati zbog ograničenog broja mjesta.

  • Od 14 do 17 sati na istoj lokaciji organiziran je Salon ocjenjenih vina. Uz ugodnu zvučnu kulisu u atriju Dvorca Kutjevo kušajte preko 100 najboljih graševina u Hrvatskoj.
  • Od 17 sati na Trgu graševine bit će postavljeni štandovi izlagača – od vinara, lokalnih proizvođača, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa sve do izlagača rukotvorina. U istom terminu započet će aktivnost Vinski maraton, a sat vremena kasnije aktivnost za naše najmlađe – Dječja utrka traktora.

Ono bez čega niti jedna manifestacija nije potpuna je glazbeni dio programa Festivala graševine. Ove godine, po prvi put u Kutjevu, u goste nam dolazi velika glazbena zvijezda naših prostora – ŽELJKO SAMARDŽIĆ, za kojeg vjerujemo da će privući velik broj posjetitelja. Koncert započinje u 21 sat na centralnom mjestu događaja, na Trgu graševine.

Pozivamo vas sve da popratite ovaj bogat i kvalitetno isplaniran program namijenjen za sve dobne skupine. Posjetite Kutjevo na Festivalu graševine 2022. godine!