14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Obrtnička škola Požega-pr(a)vi izbor zanimanja

Obrtnička škola u Požegi sa svojom dugom i bogatom tradicijom, te kontinuiranim ulaganjima u tehnologiju i  edukaciju kadra postala je jedna od vodećih škola u RH koja obrazuje za obrtnička, ali i tehnička zanimanja u različitim sektorima. Širok raspon zanimanja u četiri sektora: drvo, tekstil, graditeljstvo i ugostiteljstvo, nudi mogućnost kvalitetne naobrazbe u kojoj učenici dobivaju kompetencije tražene na tržištu rada kod nas i u inozemstvu.

U sektoru drvo, učenici se tijekom tri godine obrazuju za zanimanje stolar. Stolari se nakon završene škole mogu zaposliti u drvoprerađivačkim tvrtkama, stolarskim obrtima, trgovinama drvenom građom i namještajem ili nakon dvije godine rada u struci položiti majstorski ispit, te otvoriti vlastitu djelatnost.

U sektoru tekstil učenici se obrazuju za trogodišnje zanimanje krojač i četverogodišnje zanimanje modni tehničar. Novi kurikulumi,  suvremeni softveri za dizajn i konstrukciju, te učenje poduzetništva učenicima koji upišu ova zanimanja daju kompetencije potrebne za tekstilni biznis. Nakon završene škole mogu se zaposliti u modnim tvrtkama, krojačkim salonima, trgovinama tekstilom i odjećom,  otvoriti vlastitu djelatnost ili polaganjem ispita državne mature nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima.

U sektoru graditeljstvo, učenici se obrazuju za trogodišnja zanimanja: zidar, tesar i soboslikar-ličilac, te četverogodišnje zanimanje arhitektonski tehničar. Nakon završene škole mogu se zaposliti u građevinskim tvrtkama, obrtima, trgovinama građevinskim materijalom,  otvoriti vlastitu djelatnost ili polaganjem ispita državne mature nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima.

U sektoru ugostiteljstvo učenici se obrazuju za trogodišnja zanimanja kuhar i konobar, te četverogodišnje zanimanje turističko hotelijerski komercijalist. Nakon završene škole mogu se zaposliti u turizmu, otvoriti vlastitu djelatnost ili polaganjem ispita državne mature nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima.

Sva trogodišnja zanimanja koja se obrazuju u školi su deficitarna i  ostvaruju stipendije od Ministarstva gospodarstva: stolar, krojač, zidar, tesar, soboslikar-ličilac, te od Ministarstva turizma i turističke kompanije Valamar Riviere: kuhar, konobar i turističko hotelijerski komercijalist.

Stručna znanja i vještine učenici stječu učenjem kroz projektne zadatke, te na taj način razvijaju kreativnost, logičko razmišljanje, timski rad, poduzetništvo i komunikacijske vještine, danas neophodne svakom poslodavcu.  Praktična nastava na kojoj se stječu potrebne vještine za sva naša zanimanja  realizira se u školskim radionicama i praktikumima opremljenim najmodernijom opremom i strojevima, zatim kod licenciranih obrtnika, te u inozemstvu kroz projekte mobilnosti.

Kvalitetu obrazovanja  učenici su dokazali brojnim uspjesima na državnim natjecanjima. Na prošlogodišnjem natjecanju World Skills Croatia 2019. naši učenici vratili su se s tri medalje iz sektora drvo, tekstil i ugostiteljstvo.

Više informacija o zanimanjima možete dobiti na štandu u pješačkoj zoni u Požegi 27.6.2020. te na web stranici škole: https://www.obrtnicka-skola-pozega.hr/

Ravnateljica

Iva Šnajder