20. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Obišli smo vinograde Branka Mihalja u jeku berbe grožđa

Prekrasni jesenski dani olakšavaju našim vinogradarima berbe pa su tako brojne vrijedne ruke prebirale ovih dana po redovima vinograda Vinarije Mihalj, a nakon završetka kao dobar domaćin Branko Mihalj je okupio prijatelje koji su uživali u eno gastro delicijama te nezaboravnom pogledu s obronaka ponad Kutjeva. Pod budnim okom Drage Kolesara odrađena je još jedna uspješna berba koja će dati nove fantastične i pamtljive butelje vina, a vidno razdragani Drago je imao i dodatne razloge za radost pošto je već peti puta postao djed i to sa stopostotnim muškim naraštajem nasljednika. Mirno i ugodno jesensko sunce probudilo je i kod Branka radost koja podgrijana kvalitetnom vinskom kapljicom budi i dar govora, a s koliko ljubavi Branko priča o vinu i trsovima kutjevačkog vinogorja doista je fascinantno pa nije ni čudo da iz njegove tvornice izlaze takvi nezaboravni okusi.

Na pet hektara vinograda uzgajamo graševinu koja je najzastupljenija s nekih 70% površine i koja definitivno zaslužuje naslov kraljica hrvatskih vina i vinograda, a naša su vina dokaz da se ona najbolje osjeća u Kutjevu. Rajnski rizling imamo samo iz razloga da pokažemo i dokažemo Nijemcima da možemo napraviti vrhunska vina kao i oni, a u nekim godinama i bolje od njih. Traminac ćemo ostaviti kao predikatno do Božića ili čak i kasnije tega brati kroz izbornu berbu bobica, prosušenih bobica ili ledenu berbu. Ostavit ćemo ove godine i graševinu za predikate jer smatram da je godina idealna za to . Imamo i cabernet sauvignon i frank, a merlot također da pokažemo opet Francuzima da u određenim godinama možemo biti barem kao i oni, ako ne i bolji. Portugizac koji je star kao i ja pobjeđuje i dalje na svjetskim prvenstvima (Pečuh). Muškat ruža je u mojim očima zadnja ruža hrvatska te zaokružuje tih osam sorti koje imamo na našim obroncima. Tržište je uglavnom Hrvatsko, nešto izvozimo i za Njemačku, ali uglavnom se baziramo na Dalmaciju, Zagreb i Osijek, a za samu su distribuciju zaduženi sinovi. Moj je dio onaj prema moru dok su se oni rasporedili, jedan u Zagrebu, jedan u Osijeku. Pri kraju je i naša kušaonica koju smo realizirali kroz mjeru 6.2.1 pa ćemo to uskoro svečano otvoriti i nakon toga ponuditi svim ljubiteljima vina kušanje u komforu koji može primiti kapacitetom jedan autobus ljudi. Razvoj vinarstva i vinogradarstva u Kutjevu će biti pospješen samo tako kad bude razvijen turizam na osnovi grožđa i vina. Dolazak turista koji će probati vino, kupiti ga, nešto pojesti i popiti te obići sve ove lijepe vinograde na obroncima najstarije gore u Hrvata (Krndija) ispod koje sazrijeva najbolje graševina na svijetu. U vinogradu ne smiješ biti lakom ukoliko želiš vrhunsku kvalitetu vina. Kod nas nema loših godina samo ima lakomih vinogradara. Bilo je malo mraza u proljeće za što bi trebali biti adekvatno obeštećeni, ali bez velikih posljedica na grozdove i lozu – za kutjevački.hr je rekao Branko te s veseljem nastavio primati goste koji su pristizali na prigodan domjenak.

Fotogalerija će vam ipak reći puno više nego sve ove riječi: