Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Međunarodni je dan vina

Ako niste znali i vino je zaslužilo svoj dan pa je tako 18.veljače proglašen za Međunarodni dan vina. Iako nije toliko razvikan i ne obilježava se nekakvim znamenitim i tradicionalnim događajima vinari i vinogradari su svojim trudom i služenjem trsju definitivno zaslužili svoj dan. Gotovo osam stoljeća brojnih kapi znoja kutjevačkih vinara pretočenih u vrhunska vina jedne od najboljih vinarija u Hrvatskoj Kutjeva d.d. kao i sve bolja i poznatija vina naših vinara združenih u Udrugu vinara ukazuju na potrebu simboličnog obilježavanja dana vina.

Podsjetimo da je Udruga naših kutjevačkih vinara osnovana 24.09.1994.godine, ona je nastavak tradicije udruživanja vinogradara kutjevačkog kraja, jer je na našem području vrlo aktivno djelovala Vinarsko voćarska zadruga, koja je osnovana 1926.godine kao “Zadruga kutjevačkih vinogradara”, a koja je ugašena 1957.godine pripajanjem Općoj poljoprivrednoj zadrugi Kutjevo. Stoga ovim putem čestitamo svim članovima udruge kao i svim ostalim vinarima i proizvođačima vina kao i redovitim degustatorima ovaj poseban dan uz želju da večeras uživaju u opojnim okusima vina s našeg čuvenog vinogorja.

Vino je inače najstarije alkoholno piće na svijetu, a proizvedeno je prije više od 8000 godina. Istraživanja ukazuju je da je umjerena konzumacija crvenog vina puno bolja nego nikakva konzumacija. Naime, antioksidansi koje posjeduje ovo sjajno piće djeluju protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ovo piće bitno smanjuje i šanse za moždani udar onima koji ga piju redovito i umjereno, u usporedbi s osobama koje ga uopće ne piju. Zato čašu u ruke i čuvajte zdravlje!

Foto FB Vinarija Mitrović