18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kutjevo rekorder po porastu upisane djece u vrtić

Državni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini, a portal gradonacelnik.hr  je proveo terensko istraživanje u gradovima kako bi saznali kakva je situacija i koji su trendovi  u ovoj školskoj godini. U istraživanje se uključilo 45 gradova od kojih 25 u ovoj školskoj godini bilježi veći broj upisanih vrtićanaca nego lani, a 20 ima veći broj djece koja su po prvi put krenula u vrtić.

Uvjerljivo najveći rast, gledano u apsolutnim brojkama, bilježi Grad Samobor u kojemu je ove godine u vrtić po prvi put krenulo čak 56 djece više nego lani. Tu su, potom, Bjelovar sa 33 upisane djece više nego lani te Rovinj sa njih 29. U top 10 su još Đurđevac (+27), Kutjevo (+18), Pazin (+16), Grubišno Polje (+15), Požega i Sinj (+15), te Trogir (+13).

Gledajući postotni porast, uvjerljivi rekorder je Grad Kutjevo u kojemu se u vrtić po prvi put upisalo čak 78 posto djece više nego lani, a na drugom je mjestu Đurđevac sa rastom od 66 posto. Grubišno Polje bilježi rast od 50 posto, Rovinj 32, a Požega 22 posto. U top 10 su još Samobor, Pazin, Vrbovsko i Križevci.

Gledamo li, pak, dvogodišnje razdoblje, najveći  rast u odnosu na školsku godinu 2018/19 bilježe Karlovac (+58), Bakar (+48) i Trogir (+38). U top 10 su još Poreč, Kutjevo, Popovača, Knin, Jastrebarsko, Vrbovec i Đurđevac.

Kad je u pitanju ukupni broj vrtićanaca, najveći rast bilježe Kutjevo i Poreč, a u top 10 su Karlovac, Sveta Nedjelja, Sinj, Požega, Petrinja, Popovača, Grubišno Polje i Trogir. Najveći rast u dvogodišnjem periodu bilježi, pak, Grad Vinkovci.