20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

KUD Bektež predstavnik županije u a capella pjevanju

Završen je uspješno i bezbolno još jedan Aurea Fest u ovoj čudnoj i nezapamćenoj koronagodini, a hrabrost i neustrašivost kao i svoje dokazano umijeće su pokazali i članovi naših kulturnoumjetničkih društava KUD Bektež i MPS Grabarčani. Svoje čuvene izvedbe i čuvanje tradicije prezentirali su auditoriju među kojim je vjerojatno najmjerodavniji i najcjenjeniji reći svoje mišljenje bio Tomislav Habulin, mag. mus. koji je predstavljeni program pratio u svojstvu trećine tročlanog stručnog povjerenstva (Šokac, Matoković, Habulin) i bio zadužen za glazbeni resor pa je u nekoliko rečenica iznio svoje dojmove i zapažanja na izvedeni program.

Ono što je nama svakako zanimljivo je krasan osvrt i dojam naših prekaljenih kudovaca iz Bekteža koji svoje neizmjerno iskustvo itekako znaju pretočiti u pjesmu, ples i doskočice na koje ni iznimno potkovani glazbenjaci ne ostaju imuni i da pri tome vrlo zorno prikazuju kako je to bilo nekada pa su oni na neki način pravi mali vremeplov u prošlost.

Izvedbe ove skupine imao sam prilike čuti u nekoliko navrata, a ovogodišnja me se ponajviše dojmila. Izuzetno usklađeni, s ni jednim glasom koji strši ili nešto kvari. Sigurni i iskusni pjesmovođa vodi melodije napjeva od početka do kraja u svim glazbenim izvedbama, a ostali članovi skupine ga prate melodijama pratećeg glasa. Čestitam – rekao je vidno zadovoljni Tomislav Habulin koji nije ostao samo na pohvalama nego je slijedom iznesenih prezentacija te vlastitog zapažanja Hrvatskom saboru kulture predložio da na svoje daljnje programe uvrsti sljedeće skupine među kojima su i naši folkloraši:

KUD „ŠIJACI“ BIŠKUPCI – smotra izvornog folklora

Smotra malih vokalnih skupina:

  1. KUD „BEKTEŽ“ BEKTEŽ
  2. FA „POŽEGA“ POŽEGA

Drugim riječima KUD Bektež je pobjednik županijske smotre folklora u kategoriji a capella pjevanja te stoga kao najbolja skupina PSŽ stječe pravo nastupa na svim onim manifestacijama i programima koje organizira Hrvatski sabor kulture ili predlaže i poziva naše neumorne folkloraše na sva ona događanja koja su bitna u kalendaru života i funkcioniranja kulturnoumjetničkih društava svih gradova i općina, smotri i okupljanja od Iloka do Dubrovnika.

Nama ovo nije ništa novo jer smo navikli donositi pehare u naše vitrine pa je ovo već četvrta pobjeda u sedam nastupa. Očekuje nas nastup na državnom skupu u Sisku, ako bude organizirana smotra, a ako i ne bude mi smo spremni za nastupe gdje god nas Sabor uputi. Zato osokoljeni još jednom pobjedom intenzivnije treniramo i vježbamo no nama nije nikakav problem nigdje nastupati jer nam je repertoar doista prebogat. Konstantno rujemo po literaturi i širimo već stečeno bogato znanje, posebno ovakve vokalne izvedbe koja nas najviše privlači. Ponovo pozivam sve zainteresirane da nam se priključe, mladi su itekako dobrodošli kako bismo našu bogatu tradiciju slavonske pjesme što bolje očuvali i prenijeli dalje među nove naraštaje koji će preuzeti naš zadatak očuvanja baštine – rekao je presretni, sigurni i iskusni pjesmovođa Duško Bijelić.