24. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kroz tuđe oči by Vlado Šestan: I Kutjevo je glavni grad

Nastavljamo s našom rubrikom “Kroz tuđe oči”, a retke u ovom izdanju je zaslužio veliki svjetski putnik Vlado ŠEstan koji čuda radi sa svojom stranicom Travel Advisor zbog koje je proputovao 70% svijeta i vjerojatno tu ne misli stati. Jedna od postaja u njegovog burnom putopisnom životu je i Kutjevo, a lijepe i pohvalne riječi nekoga koji je vidio i probao gotovo sve doista zvuče ugodno i poticajno.

Ukoliko želite saznati nešto o brojnim poznatim svjetskim destinacijama, detaljima putovanja, napraviti plan ili bilo kakvo drugo pitanje na koje ne znate odgovor potražite ih na Facebook stranici Savjetnik za putovanja – Travel Advisor na kojoj članovi grupe neumorno odgovaraju, savjetuju, dijele iskustva…

Na današnji dan broj članova iznosi nestvarnih 93 573, od kojih je većina aktivna i pokreće razgovore, objavljuje slike, daje savjete kad netko postavi pitanje pa se uključite ukoliko planirate putovanja nakon obustave karantene, a ukoliko niste u mogućnosti putujte virtualno s Vladom Šestanom.

Vlado je neumorni hodajući savjetnik, po struci doktor veterine kojega je životni put odveo u vode turizma zbog svoje radoznalosti i želje za putovanjem. Webtranica TRAVEL ADVISOR  je nastala gotovo slučajno nakon formiranja grupe na Facebooku 2014.godine pa je web stranica bila logičan nastavak jako dobro prihvaćene ideje.

Kutjevački dragi gost je kako sam za sebe kaže profesionalni je putnik, turistički novinar i influencer koji na putu provodi oko 200 dana godišnje i tako već desetljećima. Skijanje je ovome instruktoru i zaljubljeniku u bijeli sport odredilo mnogo toga u životu pa kaže da bi uvijek radije izabrao tjedan dana skijanja od par tjedana neke dosadne plaže.

Pročitajte što je sve vidio, zapazio i zapisao nakon boravka u našem Gradu na svojoj platformi na kojoj prezentira svoje doživljaje i upoznaje brojne čitatelje s ljepotama svijeta među kojima se našlo i Kutjevo.

Što nudi Kutjevo?

Glavni grad Graševine

Kutjevo je glavni grad Graševine, te se slobodno može reći i glavni grad vina u Hrvatskoj. Zlatna dolina je idealna destinacija za ukusan i veseo izlet ili još bolje vikend. Posebno je zanimljiv podatak da paralela 45,3 stupnja prolazi kroz Kutjevo, Istru, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux i Oregon. Sve regije poznate po dobrom vinu.

Naselje potječe iz trinaestog stoljeća u kojem su Cisterciti osnovali opatiju Vallis Honesta de Gotho. Oni su pioniri uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u ovom kraju. Kada u 16.stoljeću dolinu osvaja Otomansko carstvo proizvodnja vina ne prestaje iako su se ovdje Osmanlije zadržale 150 godina. Tradicija je neprekinuta do danas. Kutjevo je među rijetkim gradovima koji imaju trg nazvan po najvažnijoj sorti vina – Graševine. Na trgu je spomenik i zasađenih par loza graševine.

Ponuda hrane i vina je bogata i za svačiji ukus. Sve je više i postelja za umorne turiste, pa Kutjevo postaje pravo turističko središte ove regije.

Pogledajmo što nudi Kutjevo!

Vinari:

Adžić, Baronica, Čamak, Galić, Jakobović, Krauthaker, Mijatović, Perak, Tandara, Zorić, At.Agrofort, Bodegrajac, Enjingi, Hora, Kutjevo d.d., Mihalj, Sontaki, Tepeš, Soldo i Pavić…

Smještajni kapaciteti:

Baka Ljuba, Kitokret, Schoen Blick, Enjingi Hrnjavec, Ceco, Enjingi Venje i Akademija graševine…

Eno gastro ponuda:

Akademija graševine, House of Wine, Schoen Blick, Lukač, OPG Marija Ribičić, OPG Damir Hruška, OPG Carpinus, Jeronim, Puls i Kutjevaki podrum…

Najvažnije manifestacije:

Vincekovo, Festival graševine, Dan Grada Kutjeva, Martinje, Advent u Kutjevu…

Kutjevo je, kako sami kažu, vinski dragulj u srcu Slavonije. Ne bi bila istina da tvrdim suprotno. Tek kad se dođe u ovaj kraj doživi se neka vrsta prosvjetljenja i sljubljivanja s ovim ljudima i delicijama koje proizvode. Ljubaznost i susretljivost se osjete na svakom koraku. Ovdje još postoji ono iskonsko veselje i dragost kad prime goste. Ono što je na mnogim razvikanim turističkim mjestima odavno nestalo.

Dođite u Kutjevo. Moja je ozbiljna preporuka. Nadam se da ću uskoro ponovo posjetiti Zlatnu dolinu. Kutjevo je vinska prijestolnica Hrvatske.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Izvor/foto Facebook TRAVEL ADVISOR