20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Križ od lampiona za sjećanje na žrtvu Vukovara

Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prisjetili su se i naši učitelji i vrijedni učenici koji su za tu prigodu zapalili lampione te se potrudili velikim brojem počasnih svijeća oblikovati križ koji najbolje simbolizira patnju i žrtvu. Jučerašnjim su danom tako svi građani Republike Hrvatske obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Poštujući Vukovar, njegovu žrtvu i heroje, poštujemo sve žrtve i heroje Domovinskog rata diljem Lijepe naše, jer Vukovar nije samo grad, on je simbol svehrvatske obrane, junaštva i žrtve za neovisnu Republiku Hrvatsku. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, već tradicionalno su naši marljivi učitelji i đaci obilježili priključujući se akciji “I moj grad svijetli” koja se provodi paljenjem lampiona u tišini i dostojanstvu duž pločnika ispred dvorane te ispred područnih škola.

Odaziv učenika i djelatnika je bio velik, pa je samim time i broj lampiona bio tražio više prostora i malo mašte da se na najbolji mogući način obilježi ova tužna obljetnica pa su stoga učenici napravili dugačak niz lampiona u obliku križa u spomen na tragediju grada, koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost, bio na prvoj crti obrane i junački zaštitio i sačuvao brojne živote građana Hrvatske. Složeni lampioni u obliku velikog križa ispred matične škole označili su važnost obilježavanja ovog Dana i istaknuli veliko priznanje svih ljudima koji su dali svoj život za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Osim samog čina paljenja lampiona učenici su i uoči samog Dana sjećanja utkali puno truda i vremena te se i kroz svoje vrijedne ruke prisjetili žrtve za našu slobodu kroz crteže, kolaže i ostale rukotvorine na kojima je prevladavao neizostavni simbol vukovarske patnje – ranjeni vodotoranj.

 

Foto/izvor OŠ Zdenka Turkovića