24. svibnja 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kreativna Ljubica Križanović Pavlov poručuje svima da se ohrabre i pretvore svoj hobi u vlastiti posao

Ljubica Križanović Pavlov

Ovoga četvrtka naša je sugovornica Ljubica Križanović Pavlov, vlasnica istoimenog salona za uljepšavanje u Kutjevu. Sa suprugom živi ovdje i kaže da Kutjevo smatra idealnim mjestom za obiteljski život. Ipak, budući da je posao teško pronaći, odlučila je iskoristiti svoju kreativnost i pokrenuti vlastiti posao. Salon je otvoren 9. lipnja ove godine, a Ljubica ne krije zadovoljstvo uspjehom u ovom kratkom razdoblju.

Poticaji za samozapošljavanje potaknuli ju na razmišljanje o vlastitom obrtu

Ljubav prema detaljima i kreativnom izražavanju rezultirali su vlastitim salonom za uljepšavanje: „Kreativna sam i svoju kreativnost pretočila sam u estetiku i manikuru. Imam četiri mlađe sestre pa nije ni čudno da sam se pronašla u tome jer sam ih uvijek sređivala, fenirala, zabavljala i na neki način otkrila nešto što mi se sviđa. Ime obrta nažalost nije uspjelo proći kao „Tratinčica“, ali ostavila sam taj naziv za Facebook stranicu jer mi je to bila prvotna želja – službeni je naziv obrta moje ime i prezime. Volim cvijeće i stalno sam negdje vani na livadi pa nije bilo teško odlučiti se za naziv“, priča Ljubica.

Odlučila se koristiti poticaje za samozapošljavanje budući da je oprema vrlo skupa: „Ne bih mogla bez toga. Potpore su velik vjetar u leđa, imaš dvije godine vremena i nakon toga odlučiš ima li posao svijetlu budućnost ili ne. Vrijedi pokušati.“ Prije toga radila je u Kutjevu kod jedne gospođe gdje je, kaže, stekla dobru praksu i podlogu za dalje.

Balansiranje poslovnog i privatnog života

Kad su u pitanju izazovi, najveći je pronašla upravo prilikom odluke o otvaranju vlastitog obrta jer je put do istoga dug i naporan – puno je papirologije, nerazumijevanja i barijera, ali se na kraju, uz trud, ipak može.

Naša sugovornica naglašava koliko joj je bitno organizirati slobodno vrijeme: „Cijenim svoje slobodno vrijeme – imam puno hobija, a i volim provesti vrijeme s obitelji koja se bavi psima pa suprug i ja često pomažemo. Rasporedim si nekoliko dana u tjednu kad radim kroz cijeli dan, a ostale dane rješavam druge obaveze. Suprug mi radi reklame i videozapise za društvene mreže tako da taj dio ne moram sama“, kaže za kutjevački.hr.

Prvi klijenti, naravno, bili su njezini bliski ljudi – obitelj, rodbina, prijatelji, a onda se krug počeo širiti dalje – usmenom predajom: „Najbolja reklama ipak je dobra recenzija.“

Privatan posao ili zaposlenje kod poslodavca?

U globalu je zadovoljna radom s ljudima i dosadašnjim iskustvima: „Ne možemo se u svemu složiti. Ako je netko nezadovoljan, razumijem to i nastojim izgladiti problem. Ipak, najviše je pozitivnih iskustava – često se zbližim s klijentima, postanemo prijatelji“, komentira i uspoređuje rad u vlastitom obrtu s razdobljem prije, kad je radila za poslodavca. Naime, kao prednost privatnog posla navodi opuštenost, manju razinu  napetosti i pritiska – napravi si onako kako joj odgovara i to joj se sviđa.

Dvije edukacije kod Marije Puntarić, ali i puno samostalnog učenja

Naša sugovornica imala je želju upisati Primijenjenu umjetnost u Zagrebu, ali nije uspjela upasti: „Nije me to zaustavilo, okrenula sam se dizajnu i pronalazim zadovoljstvo u ovome što radim. Sama sam naučila najviše toga, od šivanja do slikanja, ali ne umanjujem važnost edukacija i planiram ih pohađati ako bih se bavila nečim takvim formalno.“

Pohađala je dvije edukacije za koje kaže da su bile vrlo naporne (cjelodnevne), ali zanimljive i korisne: „Obje edukacije vodila je Marija Puntarić i svakako planiram otići na još neke kako bih nadogradila svoje znanje“, priča za kutjevački.hr.

Ističe se izraženim talentom za crtanje, a osim uređivanja noktiju ima razne kreativne hobije

Ono što Ljubicu razlikuje od drugih koji se bave sličnim poslom jest činjenica da voli crtati: „Imam volju i strpljenje crtati bilo što po noktima i mislim da se to ljudima sviđa. Smatram da mi crtanje dobro ide i zadovoljna sam kad mogu ispuniti nečije ideje. Svašta sam dosad crtala, od voća pa do životinja. Uživam u izazovima i predstavljaju mi zadovoljstvo.“

Ljubica se u slobodno vrijeme bavi izradom različitih kreativnih stvari poput ukrasnih jastučića, izrade nakita, šije, a i slika – većinom prirodu, cvijeće i životinje. Ukoliko bi izrađivala web shop, onda bi se, kaže, svakako uhvatila u koštac sa šivanjem vintage odjeće.

Pretvorite svoj hobi u posao i radite ono što volite

U planu je proširivanje prostora za rad, a možda i zaposlenje još jedne osobe koja bi joj pomogla ako bi se odlučila za proširivanje djelatnosti, što joj je velika želja.

Za kraj poručila je da Kutjevo kao mjesto ima puno potencijala za otvaranje vlastitog posla i život: „Ovo je lijepo i mirno mjesto. Treba ohrabriti ljude da pokreću poslove, bez obzira hoće li uspjeti. Imamo sad i ove poticaje – bez obzira na to hoće li posao uspjeti ili neće, znaš da nakon dvije godine možeš zatvoriti i treba ih koristiti. Budite svoji, pokrenite se i radite ono što volite. Pretvorite svoj hobi u posao. Mislim da, ako nešto i propadne, to nije neuspjeh već iskustvo – ideš dalje s nečim drugim.“

Ukoliko vam se sviđa rad naše sugovornice, zatražite svoj termin i uredite svoje nokte u ugodnom društvu simpatične Ljubice. Kontakt podatke možete pronaći na poveznici: http://www.kutjevo.hr/gospodarstvo/obrti/ljubica-krizanovic-pavlov-salon-za-uljepsavanje/

Fotografije: Ljubica Križanović Pavlov.