14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Korona nije spriječila proslavu Martinja kod Krsnikovih

Uobičajena proslava Martinja na gradskom trgu je ove godine izostala kao i gostovanje stotina planinarskih društava, tisuća planinara i gostiju no sama proslava i obilježavanje tradicije se sačuvala u onoj mjeri koliko to epidemiološke mjere dopuštaju. Tako se krštenje mošta u mlado vino već nekoliko godina tradicionalno obilježava i u obitelji Krsnik koja već petu godinu za redom uz aktivno sudjeluje u našoj centralnoj proslavi te aktivnostima planinara vezanih za ovu manifestaciju pa se 2015.godine izrodila ideja da se paralelno uz druženje s planinarima i gostima našega Grada obilježi krštenje i na vlastitom domaćinstvu. Posebnost obreda u obitelji Krsnik je izbor vinske kume pa su do sada tu laskavu titulu osvajale četiri dame dok je ove godine zbog pridržavanja mjera proslava odrađena u intimnom obiteljskom okruženju i bez izbora.

Svake je godine na obredu prisutan i vinski biskup, a koliko se ideja svidjela planinarima i gostima svjedoči porast broja nazočnih tako da je prošle godine u podrumu Krsnikovih bilo više od 200 uzvanika za što je potreban i prilično veliki organizacijski trud u čemu sudjeluje cijela obitelj. Martinje se ovdje tako počelo slaviti ne samo jedan dan već se razvuklo od petka do ponedjeljka u vikendu u kojemu je smještena i centralna proslava na gradskom trgu. Uz dobru kapljicu, zakusku, druženje i pjesmu svake godine se pojavi neka nova ideja i proširuje ceremonija proslave. Ove je godine korona uzela danak no da se tradicija ne prekine krštenje mošta se ipak održalo, ali u puno manjem obliku te uz pridržavanje mjera o broju prisutnih na okupljanjima.

Održali smo i ove godine martinjski obred uz vinskog biskupa te ceremoniju krštenja mladog vina. Ove godine nisam mogao birati vinsku kumu, ali da se tradicija izbora ne prekine izabrali smo kuma te tako ipak proslavili 5 godina Martinja u našem podrumu, ali u puno manjem broju. Nadam se da ćemo u narednoj 2021. slaviti u broju u kojemu smo navikli i da ćemo nadoknaditi propušteno slavlje ove godine. Valjda će nam naredno Martinje biti ponovo obilježeno u danima produženog vikenda od petka do ponedjeljka. Moja obitelj je već pomalo krenula u novi projekt za narednu proslavu Martinja kod Krsnikovih 2021. Lijepo je vidjeti da se ljudi rado odazivaju i vraćaju kod nas i da taj broj sve više raste, a mi ćemo se potruditi da im bude nezaboravno kod nas u Kutjevu. Vidimo se na Martinju naredne godine jer najbolje je doći i uvjeriti se svojim očima i nepcima kako je to kod nas pošto je naše kutjevačko Martinje najbolje, a isto tako se nadam da ćemo nagodinu ponovo imati priliku izabrati petu po redu vinsku kumu – za kutjevački.hr je rekao vrijedni planinar i organizator Martinja kod Krsnikovih Vinko Krsnik najavivši i pozvavši goste na naredno koje će, nadamo se biti bez mjera i ograničavanja.

Pogledajte fotogaleriju sa svih dosadašnjih proslava Martinja kod Krsnikovih kao i četiri dame koje su odabrane za vinske kume.

Martinje 2020

 

 

Vinske kume 2016-2019

Martinje 2015

Martinje 2016

Martinje 2017

Martinje 2018

Martinje 2019

Foto Mirko Cenbauer, privatna arhiva obitelj Krsnik