18. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Knjižnica seli na novu lokaciju

Selidbama u Kutjevu nikad kraja. Nedavna selidba dječjeg vrtića u novu predivnu lokaciju u Vrtićkoj ulici izazvala je indirektno još jednu selidbu. Naime prostor starog dječjeg vrtića bit će namijenjen našoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Kutjevo. Konačno ćemo se riješiti klaustrofobije koja vlada među pretrpanim policama brojnih knjiga koje kao i željni čitači vape za zrakom i prostorom. Stari dječji vrtić nudi puno više prostora u kojemu ćemo definitivno svi skupa uživati, a posebno ravnateljica Mirjana Iličić koja ne skriva svoje zadovoljstvo i radost zbog novog preseljenja, iako je po prirodi uvijek vedra i nasmijana ovo je doista razlog za veliko zadovoljstvo pošto će selidba biti ujedno i okidač za brojne željno iščekivane organizacije i druženja kakve do sada nismo mogli zamisliti u skučenom prostoru sadašnje knjižnice. Prostor stare knjižnice je trenutno u pripremi za početak radova koji će biti sufinancirani od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sve skupa u vrijednosti oko 450 000 kuna iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Presretna ravnateljica rekla je nekoliko riječi za kutjevački.hr:

Preseljenje nam otvara nove vidike i nudi priliku za nov život knjižnice koja bi konačno prodisala punim plućima. Prije svega imamo želju i inicijativu zaposliti još jednu sposobnu i stručnu osobu, diplomiranog bibliotekara s kojom bi dobili puno ili cjelodnevno radno vrijeme knjižnice jer jedna osoba u svom radnom vremenu teško može pokrenuti stvari naprijed. Ja sama već tri godine radim otpis građe u teškim i skučenim uvjetima. Nekoliko godina sam održavala igraonicu za malu djecu i jednostavno sam morala odustati zbog uvjeta jer smo zagušeni knjigama koje su doslovno svagdje pa čak i po podu tako da se izričito zbog straha i velike odgovornosti za mališane ne usudim više angažirati, ali u novom prostoru i s novom energijom i podrškom sve možemo napraviti. Teško je bilo i inače držati igraonice te simultano poslužiti redovite korisnike koji dolaze po knjige – za kutjevački.hr rekla je ravnateljica.

Moram se zahvaliti ravnatelju osnovne škole Miljenku Crnjcu koji je uvijek na usluzi i rado se odaziva na naše molbe, što god ga pitamo uvijek nam izađe u susret pa je i u zadnjem seljenju knjižnice koja je imala lokaciju gore kod Matičevca ravnatelj dao osmaše koji su se dobrano naradili jer je knjiga doista puno, a i teške su za nošenje, bilo mi je stvarno žao djece koja su se svojski potrudila. Problem su i te stepenice pa nisam sigurna kako ćemo to izvesti no ova ideja putem živog lanca je zanimljiva možda uspijemo nešto tako organizirati. Zahvaljujem se našoj gradskoj upravi i gradonačelniku na ovoj inicijativi i jako se radujem novom prostoru koji će nam omogućiti održavanje igraonica, edukativnih programa za djecu i odrasle, radionice, gostovanja uglednih ljudi s područja kulture, prezentacija i promociju knjiga, male izložbe i predstave…potencijal za brojna zanimljiva događanja je tu, jedva čekam prelazak u novi prostor, a vjerujem isto tako i svi korisnici i naši sugrađani – za kutjevački.hr zaključuje ravnateljica kutjevačke knjižnice Mirjana Iličić koja će knjige udomiti na novoj adresi u ulici Republike Hrvatske 109.

Podsjetimo se da je knjižnica je osnovana 1986. godine, a nalazila se prvotno u prostoru od 30 m2 i kao takva je egzistirala u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Grad Kutjevo 2000. godine adaptira stan u svom vlasništvu za potrebe knjižnice. U siječnju 2001. godine knjižnica se osamostaljuje, a osnivač postaje Grad Kutjevo koji iz vlastitog proračuna financira rad ustanove. Knjižnica se trenutno, a nadamo se ne zadugo, prostire na 62 m2 raspoređenih na prvom katu zgrade u kojoj su u prizemlju smješteni uredi Grada. Knjižnica sadrži fond od respektabilnih 20.500 jedinica knjižne građe koja se nabavlja sredstvima Ministarstva kulture RH, osnivača Grada Kutjeva te vlastitim sredstvima, a ovim potezom Grad Kutjevo i gradonačelnik Josip Budimir pokazuju brigu i za kulturno dobro čega ćemo tek postati svjesni kada knjižnica proradi u pravom smislu riječi te postane ono što je oduvijek i trebala biti – epicentar kulturnog života našega Grada.

Ukoliko niste član knjižnice požurite s učlanjenjem kako biste dočekali otvorenje u novom prostoru kao član koji možete postati ako platite godišnju članarinu u iznosu od 50 kuna. Radno vrijeme za korisnike je:

  • ponedjeljkom i četvrtkom: od 11,00h do 19,00h
  • utorkom, srijedom i petkom: od 8,00h do 15,00h