20. srpnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Karmelski škapular u pravim rukama

Na blagdan Gospe od Karmela u našoj je župi podijeljen karmelski škapular. Škapular je znak posvete Blaženoj Djevici Mariji i izraz želje za nastojanjem oko vlastitog i općeg dobra Crkve i svijeta. Znakovito je da su naše župljanke primile škapular kod oltara naše Gospe Kutjevske i na taj način izrazile želju nasljedovanja Gospe i svjedočenja za Gospodina u našoj župi. Čestitamo im i želimo da ih Blažena Djevica Marija-Gospa od Karmela i Gospa naša Kutjevska trajno prati svojim zagovorom.

Šta zapravo znači škapular i odakle potječe? Naime predaja kaže da se tadašnji general karmelićanskog reda Šimun Stock ustrajno molio Blaženoj Djevici da zaštiti karmelićane. Ona mu se ukazala držeći škapular u rukama i govoreći: “Ovo je privilegij za tebe i za tvoje: tko bude u njemu umro spasit će se.” Nakon toga počinje se širiti škapularska pobožnost.

Škapular je ustvari dio gornje odjeće što ju nose redovnici: benediktinci, cisterciti, premonstrati i karmelićani. Simbolički škapular, načinjen od komadića platna, nosi i pobožni puk, kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji od tih škapulara jest karmelski kojega nose kao zalog zaštite Majke Božje pa su tako i naše župljanke postale nositelji karmelskog škapulara pod zagovorom i zaštitom naše Gospe Kutjevske te kroz poseban odnos prema Mariji, intimnoj povezanost s Kristovom majkom kroz svakodnevnu molitvu i pobožnost, molitvu krunice, slavlje njezinih blagdana, hodočašća…