24. svibnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

I to smo dočekali – nema novooboljelih na području RH!

Konačno smo dočekali jedan dan bez novih slučajeva zaraze koronavirusom kojega čekamo još od  9.ožujka kada je zabilježen zadnji dnevni ciklus u kojemu nije bilo pozitivnih nalaza. Još je malo onih koji čekaju ozdravljenje, uskoro bi taj broj trebao pasti ispod stotinu i u konačnici kroz nekih tjedan dana bismo mogli dobiti status COVID-19 Free Country!

U posljednja 24 sata nema zabilježenih novooboljelih i od dosad ukupno potvrđenih 2.243 osoba  oporavilo se ukupno 2.023 osoba. Preminulo je devedeset i devet osoba, a još je samo 121 osoba na liječenju. Šest je osoba trenutačno na respiratoru, testirano je ukupno 60.864 osoba, a u posljednja 24 sata testirano je 953 osoba.

Postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama.

Tijekom sljedećeg  tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima. Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 5 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 4 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 14 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 1112 osoba. Danas je 10. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.