22. veljače 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Obitelj Bodegrajac iz Kutjeva završila ovogodišnju berbu grožđa: Berba obavljena brzo i u krugu obitelji


Ovogodišnju berbu grožđa je završila poznata kutjevačka vinogradarska obitelj Krešimira Bodegrajca. Posljednji kabernet sovinjon je obran na lokaciji Lukača. Grožđe je spremljeno na maceraciju i za koji dan će biti isprešano. Najzastupljenija sorta graševina, kao i druge bijele i crne sorte, su spremljene u podrum.

Berba je obavljena u optimalnom roku zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama. S obzirom na posjedovanje vlastitog samohodnog kombajna za berbu grožđa, ovaj veliki posao je brzo obavljen unutar obitelji, bez potrebe za angažmanom skupih radnika.

Najzastupljenija sorta u njihovim vinogradima je graševina, čini gotovo 70 posto, zatim sivi pinot, zweigelt i cabernet sowignon, te nešto drugih sorti. Zahvaljujući južnim, sunčanim položajima vinograda i sastavu tla, ova raznolikost sorti rezultira vrhunskim vinima. Najviše vina plasiraju ugostiteljima u Dalmaciji i Primorju, s gradovima kao što su Rijeka, Zagreb, Novalja i Pag na čelu. Osim toga, Bodegrajčevi vode i dvije konobe u Selcu i Crikvenici. Problema s plasmanom nemaju.

Ova obitelj se bavi vinogradarstvom od sredine prošlog stoljeća. Imaju osam hektara vinograda na idealnim južnim padinama Krndije iznad Lukača i Mitrovca. Supruga Marijana pomaže Krešimiru u poslovima u vinogradu i podrumu. Povremeno za veće poslove angažiraju sezonce. Podrum se nalazi uz obiteljsku kuću u središtu Kutjeva s kapacitetom od 100 tisuća litara, što je dovoljno za preradu vlastitog grožđa. Uz podrum se nalazi i kušaonica vina koja može primiti pedesetak gostiju.

Završetak berbe je bio povod za slavlje, pa je gazdarica Marijana pripremila domjenak koji je okupio i Krešimirovu mamu Vesnu, inače enologa. Svi su nazdravili u podrumu prošlogodišnjom graševinom.

Foto: Pozega.eu