25. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

[FOTO] Korizmeni stol: Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme


Jučer se održala zanimljiva i jedinstvena manifestacija u našim krajevima „Što su jeli naši stari u vrijeme Korizme“ gdje se odazvalo šest kulturno-umjetničkih društava iz gradova i općina s područja Slavonije. Svi oni su na svoj način i iz svojih krajeva uredili Korizmeni stol na kojem su se mogla naći već pomalo zaboravljena jela koja još uvijek one starije generacije pokušavaju sačuvati od zaborava.

Na manifestaciji su se predstavili članovi šest kulturno-umjetničkih društava sa svojim uređenim korizmenim stolovima i običajima u vremenu korizme, uključujući KUD “Požeška dolina” iz Požege, KUD “Lisinski” iz Našica, KUD “Šijaci” iz Biškupaca, KUD “Tamburica” iz Velimirovca, “Drumarice” iz Brodskog Stupnika i KUD “Šokačka grana” iz Osijeka koji su bili pobjednici natjecanja. Domaćini su također imali uređen stol, ali se s njim nisu natjecali.

U drugom dijelu manifestacije, kulturno-umjetnička društva su se predstavila s korizmenim i drugim napjevima, dodatno obogativši svoje zajedništvo i druženje. Predstavnice KUD-ova su pričale svoju priču, dočaravale korizmene običaje i govorile nešto više o hrani na korizmenom stolu. Prosudbena komisija je ocijenila njihove nastupe i na kraju proglasila KUD “Šokačku granu” iz Osijeka pobjednikom.