18. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Dva potvrđena COVID-9 slučaja u našoj županiji

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđeno da u Požeško-slavonskoj županiji imaju dva nova slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). Osobe su se vratile sa privremenog rada iz Švedske te su dio radne skupine iz Brodsko-posavske županije gdje je također potvrđeno da imaju novooboljelih.

Župan Alojz Tomašević naglasio je kako se moramo i dalje pridržavati svih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te da je trend bez oboljelih osoba u županiji završio.

„Meni je osobno žao što imamo dva nova slučaja, no dolazak većeg broja ljudi iz drugih dijelova zemlje će rezultirati ponovnom pokretanju zaraze ako se svi ne budemo pridržavali zadanih mjera. No također se želim ovom prilikom zahvaliti svim stanovnicima Požeško-slavonske županije koji su se pridržavali svih tih mjera, pa čak i u ovo vrijeme kada je bilo pogodno imati druženja na otvorenom, a sve to je rezultiralo da je naša županija bila bez novo oboljelih više od 40 dana. Nova dva slučaja ćemo pratiti i vjerujem da neće donijeti nove slučajeve putem bliskih kontakata ili slično te da ćemo ostati županija sa najmanjim brojem zaraženih.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

„Nakon 41. dana bez novooboljelih, imamo dva nova slučaja, to su dva naša stanovnika koji su bili na privremenom radu u Švedskoj. Osobe se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji, poduzete su sve epidemiološke mjere prema svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama kao i njihovim obiteljima. Svima je izrečena mjera samoizolacije te će danas biti testirani, slijedi daljnje postupanje i praćenje situacije. Što se tiče dosadašnjeg testiranja na području Požeško-slavonske županije, imamo dvije COVID ambulante našeg Doma zdravlja i infektološki odjel bolnice u Požegi, testirano je ukupno 727 osoba. Testirani su po treći puta svi djelatnici domova za starije i nemoćne s našeg područja te će se i dalje nastaviti s protokolnim testiranjima. Raditi ćemo i dalje prema uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.“ – rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna, kako bi se što manje izlagali i time smanjili rizik od zaraze korona virusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

Ističemo kako svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.

Inače je na području RH zabilježeno i potvrđeno 2207 oboljelih od koronavirusa uz 11 novih u protekla 24 sata. Preminula je devedeset i jedna osoba, a 1808 osoba se oporavilo, 11 osoba je trenutačno na respiratoru, a do sada je ukupno testirano 47.480 osoba. U ovome trenutku je u RH 308 osoba pozitivno na COVID-19.

Foto psžupanija