9. prosinca 2022.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Domaći ljekoviti sirup od maslačka

Jeste li znali na koje načine možete upotrijebiti maslačak? Ovu lijepu biljku žarko žute boje možete pronaći posvuda. Samonikla je i raste na skoro svakoj vrsti tla. U ljudskoj ishrani može djelovati antioksidativno, protuupalno te snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi. U svrhe konzumiranja, biljku se preporuča brati na mjestima koja nisu prometna. Listovi maslačka sadrže vitamine A, C, K, B i E, željezo, kalcij, magnezij, kalij. Oprani listovi se mogu začiniti i jesti kao salata. Korijen maslačka sadrži i inulin, polisaharid, odnosno vlakno koje djeluje probiotički potičući rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu.

Stručnjaci navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su: smanjenje upalnih procesa u organizmu, regulacija koncentracije glukoze u krvi snižavanje krvnog tlaka poboljšanje probave zaštita stanica od oštećenja slobodnih radikalima zaštita jetre zaštita kože od oštećenja UV zračenjem.

Med od maslačka – recept:

Kako biste pripremili med od maslačka, trebat ćete nekoliko sastojaka.

Priprema, nakon što ste ubrali maslačke, trebat ćete ih dobro oprati i izdvojiti samo latice. Možete ostaviti i druge dijelove cvijeta, ali ćete dobiti med blago gorkog okusa. Latice, vodu, kriške limuna i pola mahune vanilije stavite u lonac. Smjesu dovedite do ključanja pa onda smanjite temperaturu i kuhajte 30 minuta. Uklonite lonac sa štednjaka te kompletnu smjesu ostavite sa strane barem šest sati. Nakon toga preko krpe procijedite smjesu i bacite čvrste sastojke. Sačuvajte samo tekućinu (filtrat). Dobivenu tekućinu prebacite u novi lonac i polako je zagrijavajte do ključanja. Polagano dodajte šećer i sve dobro miješajte dok se šećer ne otopi. Smanjite temperaturu tako da smjesa polako krčka dok se ne zgusne. To može potrajati i do četiri sata.

Od cvjetova maslačka najčešće se priprema sirup ili ‘med’ koji se može dodati različitim slasticama, ili samostalno piti kao lijek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja djece.

Priprema sirupa od maslačka:

1. Usitnite stabljike i cvjetove maslačka pa ih prelijte vrućom vodom.

2. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.

3. Procijedite tekućinu, dodajte još šećer pa kuhajte još 15 minuta. 4. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.

Tinktura od maslačka Za pripremu tinkture bit će vam potrebno: svjež maslačak i to korijen, listovi i cvjetovi, sve ubrano u rano proljeće kada biljka ima najviše ljekovitog u sebi. Pored toga za tinkturu vam je potrebna dobra domaća rakija ili, možda još bolje votka od 35-45%. Uberite svježu biljku, ali pazite da je biljka rasla daleko od ceste i zagađenja tijekom cvjetanja u proljeće. Obavezno maslačak izvadite zajedno sa korijenom, jer je korijen njegov najljekovitiji dio. Sve dijelove dobro operite, ostavite da se osuše te ih isijecite na što sitnije komadiće.

Dijelove biljke možete usitniti pomoću blendera kako biste dobili masu do koje alkohol može lakše prodrijeti, i tako izvući iz biljke ono najbolje.

Ovako dobivenu smjesu stavite u staklenku, te u potpunosti prelijte sa rakijom ili votkom. Predlažemo votku zbog slabijeg mirisa ali će i rakija odraditi posao izvlačenja ljekovitih sastojaka iz dijelova biljke. Kada stavljate dijelove biljke u staklenku, pokušajte obratiti pažnju da barem pola sastava predstavlja korijen maslačka a ostalu polovinu da čine listovi i cvjetovi. Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi izvan dometa sunčeve svjetlosti da odstoji tri tjedna. Sa vremena na vrijeme promućkajte posudu da se tinktura bolje obogati sastojcima iz maslačka. Nakon 3 tjedna stajanja procijedite smjesu kroz gazu tako da vam ostane samo tekućina. Ovako dobivena tekućina sadrži u sebi koncentriranu svu raskoš hranjivih i ljekovitih sastojaka maslačka. Tinkturu pretočite u staklenu bocu i čuvajte na tamnom mjestu. Tinktura se koristi kod reumatoidnog artritisa i gihta (upale zglobova). Posebno je efikasna u jačanju funkcije bubrega, čišćenju i oporavku jetre od žutice te hepatitisa i ostalih oboljenja. Tinkturu uzimajte i kod problema sa masnoćama jer će vam redovito korištenje smanjiti kolesterol u krvi, regulirati visoki krvni tlak i općenito pomoći kod pročišćavanja krvi za što se u narodu koristila stoljećima.