14. lipnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Dani turizma obilježeni i u Kutjevu

Slavonci još jednom dokazali da im nema ravnih kada su u pitanju gostoljubivost, odlična hrana i vrhunska vina i da su najbolji domaćini bez premca. To je još jednom potvrđeno u Kutjevu i Požegi u Požeško-slavonskoj županiji, jednoj od pet županija – domaćina Dana hrvatskog turizma. Sudionici ove manifestacije koji su za izlet odabrali obilazak kutjevačkih podruma i iznimno bogat slavonski ručak u Požegi, uživali su svim čulima te na kraju istaknuli široku slavonsku dušu kao ono što ističe ove gradove kao i čitavu regiju te na kraju došli do zaključka da ono što su Burgundija i Bordeaux za Francusku, Kutjevo znači za Hrvatsku.

Na Danima hrvatskog turizma u vinarijama Galić i Krauthaker održane su sommelierske radionice o graševini – sorti koja upravo u Kutjevačkom vinogorju daje najbolje rezultate. Uz uvodničare – Krešimira Macana i Anu Dijan, vinsku priču ispričali su poznati sommelieri Darko Lugarić i Siniša Lasan. Osim toga uvaženi gosti su se mogli uvjeriti kako svaka vinarija njeguje specifičan stil i originalnu priču, poput Sontacchija i Jakobovića – malih, toplih, tradicionalnih podruma koji su bili sastavni dio vinskog itinerera na Danima hrvatskog turizma. Obilazak kutjevačkih vinarija završio je bogatim slavonskim ručkom u Zlatnom lugu. Bilo je svega – od kulena, kulenove seke, kobasica, slanine, sireva, paštete do pastrve, sarmi, jela s roštilja, pečenki, tradicionalnog vinogradarskog požeškog ćevapa… do slastica svih vrsti i oblika. Za aperitiv pjenušci Josipović i mirisne rakije Šimić, a uz bogate porcije, probrana vina vinarija Tandara i Perak pa možemo reći da je Kutjevo i kutjevačke delicije definitivno imalo glavnu riječ u obilježavanju Dana turizma u požeško-slavonskoj županiji.

„U kratkom roku, u samo nekoliko sati koliko je trajao izlet u našoj županiji, predstavili smo mogućnosti vinskog turizma kroz graševinu koja je jedan od naših najjačih aduta. Otvorili smo vrata podruma i vinarija – od starih, tradicionalnih, preko malih, obiteljskih vinarija do onog najmodernijeg. Prezentirali smo i poznata tradicijska jela koja nudimo pod brendom „Okusi Zlatne Slavonije“, a koja odražavaju našu ljepotu i bogatstvo“ istaknula je Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Spomenute destinacije su, uz sudionike Dana hrvatskog turizma i novinare, obišli župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir te brojni drugi predstavnici jedinica lokalnih samouprava s područja Požeštine.